Terugblik op de PoC-fase van het Beltug Vendor Observatory
In oktober 2024 lanceerde Belgische IT-beslissers organisatie Beltug het Vendor Observatory als een proof of concept (PoC). Dit initiatief bracht leden samen om de evoluerende strategieën, licentiemodellen en praktijken van specifieke IT-leveranciers te onderzoeken: Microsoft, Broadcom, SAP en Oracle. Nu de PoC is afgerond, blikt Beltug terug op de belangrijkste discussiethema's die tijdens de sessies naar voren kwamen. Beltug analyseert momenteel de feedback en de waarde van dit initiatief zorgvuldig en overweegt hoe dit het beste verder kan worden gezet.

Het Vendor Observatory heeft als doel ICT-beslissingnemers een platform te bieden om de complexiteit van vendor management te navigeren. Elke sessie richtte zich op verschillende aspecten, zoals contractuele complexiteiten, kostenstructuren, compliance-uitdagingen en onderhandelingsstrategieën.
Beltug-leden (enkel gebruikers) die een sessie hebben gemist, kunnen contact met ons opnemen voor de presentaties.
Focus op Microsoft
De kick-off meeting van het Vendor Observatory startte met een focus op Microsoft. Volgens Microsoft staat Copilot centraal in hun innovatie. Hoewel het bedrijf communiceert dat deze AI-integratie de productiviteit en automatisering zal verbeteren, zijn de kostenimplicaties significant. Organisaties moeten daarom de impact op kosten en licentiestructuren zorgvuldig beoordelen.
Bovendien maken frequente updates en veranderende licentievoorwaarden het beheer van Microsoft-contracten een uitdaging. Tijdens onze sessie gaf 42% van de deelnemers aan dat het onderhandelen over licentievoorwaarden en kosten hun grootste struikelblok blijft.
Andere discussiepunten betroffen de kosten en de waarde van Microsoft Unified Support, en de auditpraktijken van Microsoft, inclusief aanwijzingen dat auditactiviteiten zouden kunnen toenemen.
Focus op Broadcom
Na de overname van VMware door Broadcom en de strategische verschuiving in de bedrijfsstrategie van Broadcom, blijven er veel vragen en onzekerheden bestaan bij het klantenbestand. Bovendien zijn er significante prijsverhogingen voor VMware-producten gecombineerd met een gebrek aan duidelijkheid en zelfs misleidende informatie, met name over de prijsstelling. Tegelijkertijd beperkt de verschuiving naar abonnementsmodellen en gebundelde licenties de flexibiliteit van de klant.
Een ander belangrijk effect is de algemene verstoring van het VMware reseller- en partner ecosysteem, wat resulteert in een verlies van kennis en ondersteuning voor eindgebruikers.
Focus op SAP
Veel Beltug-leden gebruiken SAP en zijn bezig met de transitie naar S/4HANA. De groeiende nadruk van SAP op cloudservices, herziene prijsmodellen en verbeterde functionaliteiten beïnvloeden de manier waarop organisaties met de leverancier samenwerken. De discussie rond de overgang naar S/4HANA ging over hoe bedrijven hun migratiestrategieën zorgvuldig moeten plannen, rekening houdend met deadlines, kostenimplicaties en evoluerende licentievereisten om een vlotte overgang te garanderen. De uitwisseling omvatte 'tips & tricks' voor het managen van de migratie.
Maar liefst 88% van de deelnemers gaf aan dat de complexiteit van de licentiemodellen een van de grootste uitdagingen is bij het werken met SAP. Obstakels zijn onder meer snel evoluerende aanbiedingen, complexe strategieën voor kostenreductie en de verschuiving van perpetual licenties naar abonnementsmodellen.
Tijdens de discussies kwam het onderwerp naar voren hoe complex het is om de jaarlijkse uitgaven te verlagen: het verminderen van abonnementskosten en onderhoudskosten is buiten de context van nieuwe business uiterst moeilijk.
Focus op Oracle
Met de groeiende nadruk op cloud-native oplossingen, datagedreven besluitvorming en geïntegreerde systemen positioneert Oracle zich als een belangrijke partner in digitale transformaties van ondernemingen.
Tijdens het Vendor Observatory was er discussie over Oracle's Unlimited License Agreement (ULA), inclusief de structuur, implicaties, voordelen en beperkingen. Het inzicht strekte zich uit tot de strategische overwegingen rond het implementeren en beëindigen van ULA's, inclusief de noodzaak van IT- en managementcommitment, planning voor productgroei en het voorbereiden van een wereldwijd implementatierapport voor certificering.
Een ander discussiepunt betrof de gesegmenteerde verkoopstructuur van Oracle en het belang van het stroomlijnen van de communicatie met Oracle via een vendor management team. Aanbevelingen waren onder meer: zorg voor interne afstemming, wees voorzichtig met het delen van gevoelige informatie en gebruik formele tools zoals balanced scorecards om de communicatie te ondersteunen en een sterke onderhandelingspositie te behouden. Het consolideren van Oracle-gerelateerde informatie, het opzetten van één contactpunt en het opzetten van een strategisch vendor management programma kunnen allemaal van waarde zijn.