Wouter Hoeffnagel - 16 april 2025

Zes op de tien Nederlandse leiders zet in op AI en tech voor aanpak tekort vaardigheden

Om tekorten aan vaardigheden aan te pakken, nemen Nederlandse leiders verschillende stappen. 60% van hen investeren in AI en nieuwe technologieën, terwijl 55% kiezen voor mentorschaps- en coachingprogramma's en 50% een vaardigheidsgerichte wervingsstrategie hanteren. Daarnaast zijn interne mobiliteit (44%) en investeringen in professionele ontwikkeling (39%) belangrijke methoden. Slechts 1% van de leiders onderneemt momenteel geen actie om vaardigheidstekorten aan te pakken.

Zes op de tien Nederlandse leiders zet in op AI en tech voor aanpak tekort vaardigheden image

Dit komt naar voren uit het State of Skills onderzoek van Workday. Nederlandse organisaties beschikken voornamelijk over operationele (58%) en specialistische (56%) vaardigheden, gevolgd door digitale vaardigheden (51%). Toch blijken digitale vaardigheden vaak te ontbreken waar ze nodig zijn: 39% van de respondenten noemt deze als het meest impactvolle gemis. Ook leiderschapsvaardigheden (33%) en individuele vaardigheden (33%) worden vaak genoemd als belangrijke ontbrekende competenties.

Digitale vaardigheden krijgen prioriteit

Wanneer organisaties vooruitkijken naar de komende vijf jaar, verschuift de focus duidelijk naar digitale vaardigheden. 65% van de Nederlandse leiders ziet digitale expertise als cruciaal voor het bereiken van strategische doelen. Ook operationele (60%) en specialistische (50%) vaardigheden blijven belangrijk, evenals leiderschapsvaardigheden (40%) en de behoefte aan veerkrachtige, creatieve medewerkers (39%).

Nederlandse organisaties investeren vooral in coaching en mentoring (67%) en interne mobiliteitsprogramma's (52%) om vaardigheden te ontwikkelen. Ook learning management systemen (45%), talent marketplaces (39%) en studietoelagen (38%) dragen bij aan de ontwikkeling van medewerkers.

Vaardigheden en branchekennis belangrijker dan diploma's

Bij het werven van nieuw personeel leggen Nederlandse organisaties de nadruk op branche-expertise en rolspecifieke vaardigheden (beide 87% zeer of uiterst belangrijk). Academische kwalificaties (85%) en werkervaring (83%) blijven relevant, maar interpersoonlijke vaardigheden (82%) zijn bijna even belangrijk. Referenties volgen met 65%.

Meer informatie is beschikbaar in het Global State of Skills-rapport.

DIC Security Day BW tm 1 juli 2025 Verkada BW 10-04 tm 25-04-2025
ICT Cup DIC BW BN

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!