Redactie - 17 april 2025

Docklab over subsidie voor innovatiemakelaar: ‘Het geeft ons een flinke duw in de rug’

Het mkb kan via Topsector ICT aanspraak maken op de MKB Innovatiestimulering Topsectoren (MIT) voor een Innovatiemakelaar. Wat houdt dit precies in? En – belangrijker nog – wat heeft het innovatief mkb hier precies aan? Brent van der Hilst, Venture Development Manager bij Docklab, vertelt in dit artikel wat de subsidie één van de startups van het Rotterdamse bedrijf heeft opgeleverd. “Het belangrijkste voordeel is een verse blik en een extra paar handen om sneller te kunnen innoveren.”

Docklab over subsidie voor innovatiemakelaar: ‘Het geeft ons een flinke duw in de rug’ image

De verschillende topconsortia in ons land voor Kennis en Innovatie (TKI) waaronder Topsector ICT (TKI ICT) hebben elk jaar via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) subsidie beschikbaar waarmee mkb’ers een innovatiemakelaar kunnen inhuren. Topsector ICT doet dit voor mkb’ers die willen innoveren op het gebied van digitalisering. Zo’n innovatiemakelaar kan mkb’ers bijvoorbeeld advies geven over de innovatie van producten, processen en diensten, het verlenen van technologische bijstand en het aanboren van nieuwe markten.

De topsector zet deze MIT-middelen in langs de lijnen van de Kennis- en Innovatieagenda (KIA) Digitalisering, met het accent op de twee prioritaire sleuteltechnologieën AI/Data en Cybersecurity Technologies. Het budget voor deze subsidieregeling wordt landelijk verdeeld en bedraagt voor iedere TKI maximaal 10.000 euro per mkb-ondernemer per jaar. De looptijd van een project bedraagt maximaal 1 jaar. In de laatste aanvraagperiode werd in totaal 2,2 miljoen euro verdeeld over de elf topconsortia die hier aanspraak op konden maken. Dit is overigens een gecombineerd budget voor TKI-Netwerkactiviteiten en TKI-Innovatiemakelaars. Topsector ICT had in 2024 in totaal 50.000 euro subsidie te verdelen. In 2025 is meer dan 100.000 euro beschikbaar om mkb’ers te helpen met een innovatiemakelaar.

Wat is Docklab?

Een van de mkb’ers die gebruik heeft gemaakt van de subsidieregeling is Docklab uit Rotterdam. Docklab begon in 2017 en is mede opgericht door het Havenbedrijf Rotterdam. De Rotterdamse haven is de grootste haven van Europa en ook het meest omvangrijke energieknooppunt. Docklab is een fieldlab: een praktijkgerichte test- en experimenteeromgeving waar innovatieve technologieën, en digitale oplossingen worden ontwikkeld en getest in een realistische setting. De onderneming zet zich in voor twee van 's werelds grootste uitdagingen: het verbeteren van de energietransitie en het bevorderen van wereldwijde toeleveringsketens door het ontsluiten van geavanceerde software- en data-oplossingen.

“Onze engineers ontwikkelen nieuwe oplossingen en doen onderzoeksprojecten met verschillende consortia. Zodra een idee levensvatbaar is, kan er een bedrijf worden opgericht”, licht Brent van der Hilst, Venture Development Manager bij Docklab toe. Gemiddeld gaat het om 2 à 3 bedrijven per jaar. Inmiddels zijn er al zes bedrijven opgericht en één bedrijf is in oprichting. Binnenkort wordt gestart met de oprichting van het achtste bedrijf. De meeste spin-outs van Docklab zijn actief in de logistiek en/of digitalisering.

Voor Docklab is de innovatiemakelaarssubsidie interessant, omdat startups vaak ‘een chronisch gebrek aan personeel, omzet en investeringsruimte hebben’, licht Van der Hilst toe. “Daarnaast is de scope van onze startups vaak nog niet in beton gegoten, en dat is waar dit soort subsidietrajecten enorm van pas komen.” De onderliggende startups van Docklab maken gebruik van een technisch team dat bestaat uit meer dan 20 toonaangevende domeinexperts van ruim 10 verschillende nationaliteiten, dat wordt ondersteund door diverse incubatie- en R&D-experts en een uitgebreid offshore-team in India.

Meer over DocHeart

DocHeart is één van de startups onder het label van de Rotterdamse onderneming. Begonnen als R&D-project in 2022, groeide het uit tot een ‘echt’ bedrijf voor automatische documentafhandeling in 2024. “Gebruikers uploaden documenten via een user interface, e-mail of API. De documentprocessing-tool werkt op basis van Artificial Intelligence en zorgt ervoor dat documenten automatisch worden ingelezen en dat de data wordt gevalideerd en geëxtraheerd naar onder meer ERP-, TMS-, CRM- en DMS-systemen. Dit dringt de administratieve lasten van onze klanten terug met 50 tot wel 75%. Bovendien is de kans op fouten aanzienlijk lager. 90 Procent gebeurt volledig automatisch en voor slechts 10% komt er nog een mens aan te pas”, legt Van der Hilst uit.

Tot de klantenkring van DocHeart behoort onder meer RBF Cargocare dat facturen matcht met transportorders en de bedragen van de facturen en de geleverde diensten verifieert met behulp van de tool. FuelFWD, een dochter van Docklab, gebruikt de tool van DocHeart voor de extractie van gegevens uit zogeheten Proof of Sustainability-documenten en voor de invoer in digitale productpaspoorten. CSI Fresh uit Barendrecht zet de software van DocHeart in voor de extractie van facturen en vrachtbrieven voor de douaneafhandeling. De tool ondersteunt voor CSI inmiddels ruim 1500 verschillende lay-outs voor documenten.

Eerst lag de focus op de logistieke sector, maar inmiddels richt DocHeart ook de pijlen op andere sectoren waarin nog veel papieren documenten rondgaan. Hierbij kon het bedrijf de expertise van een innovatiemakelaarskantoor goed gebruiken. Omdat Van der Hilst bij een eerdere aanvraag voor andere ondernemingen van Docklab al eens gebruik had gemaakt van deze subsidie, maar dan via de TKI’s voor Energie en voor Dinalog, wist hij van het bestaan van deze mogelijkheid. “Ik merk dat veel mkb’ers de regeling niet kennen en dat is zonde. Het biedt namelijk heel veel toegevoegde waarde voor mkb’ers die willen innoveren.”

Ondersteuning via Topsector ICT

Omdat DocHeart puur een ICT-oplossing is, klopte hij dit keer aan bij Topsector ICT, het topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI) op het gebied van digitalisering. Al snel bracht Topsector ICT de startup in contact met innovatiemakelaar Rolf van Anholt. Hij helpt organisaties succesvol digitaliseren, ongeacht het kennisniveau van organisaties of de beschikbare capaciteit hiervoor. Van Anholt is daarnaast Head of Orchestration & Tech bij PLTFRM.

“Dit is het tweede jaar dat ik samenwerk met TKI ICT, het topconsortium voor Kennis en Innovatie van Topsector ICT. Voorheen werkte ik al samen met de TKI HTSM (HTSM staat voor High Tech Systemen en Materialen, red.) op het gebied van de subsidieregeling voor Innovatiemakelaars. Gemiddeld begeleid ik via deze regeling 3 of 4 mkb’ers per jaar. Vorig jaar was dat hoofdzakelijk op het gebied van de sleuteltechnologieën AI en Data, dit jaar is daar ook Cybersecurity aan toegevoegd”, vertelt Van Anholt.

De rol van PLTFRM

Omdat DocHeart behoefte had aan een breed pakket aan ondersteuning schakelde Van Anholt ook enkele collega’s in van PLTFRM voor deze case. PLTFRM voert onafhankelijk projectregie uit en realiseert samenwerkingen tussen gelijkgestemde klanten en dienstverleners. Van Anholt: “We hebben kundige projectleiders en adviseurs in dienst, bewaken de scope van het project, houden de kosten onder controle en rapporteren helder over de voortgang.”

Van der Hilst: “Als ik de afgelopen tijd één ding heb geleerd bij Docklab is dat onze startups en spin-outs verschillende soorten ondersteuning nodig hebben, die soms ook nog eens per week verschillen. Voor DocHeart geldt bijvoorbeeld dat we zeker wisten dat we onze afzetmarkt wilden uitbreiden naar andere sectoren, maar dat we niet precies wisten welke en hoe we dat het beste konden aanpakken. PLTFRM heeft voor ons onderzocht welke industrieën het meest kansrijk zijn en helpt ons bij het aanscherpen van de business case voor deze nieuwe afzetmarkten.”

Naast de logistieke sector richt DocHeart zich nu ook op de zorg en de publieke sector. Adviseurs van PLTFRM helpen de Rotterdamse startup de strategie verder uit te stippelen. Van der Hilst: “Daarnaast treden de innovatiemakelaars op als sparringpartner voor businessideeën, stellen zij hun netwerk beschikbaar en ondersteunen zij bij pilots. Zo hebben zij ons in contact gebracht met KBenP, waar wij onlangs een demo hebben mogen geven en zijn we via PLTFRM in contact gekomen met DataMondial, waarmee gesprekken lopen over een mogelijke samenwerking.”

Het resultaat

Wat heeft de gesubsidieerde innovatiemakelaarsservice DocHeart opgeleverd? In totaal ontving het bedrijf 81 uur aan gesubsidieerde ondersteuning, verdeeld over verschillende werkpakketten. Omdat Van Anholt en zijn collega’s en partners die bij dit traject betrokken zijn intrinsiek gemotiveerd zijn om DocHeart verder te helpen, zijn daar vrijwillig nog wat extra uren in gestoken. “Tot nu toe leverde dit een duidelijkere businesscase, potentiële leads en een nieuwe pilotpartner op. Het opent nieuwe deuren, waar we zelf niet voldoende mankracht voor hadden of niet beschikten over de juiste connecties. Startups en scale-ups hebben altijd gebrek aan tijd. Deze regeling heeft ons gratis extra hersenen en handen en een verse blik op zaken opgeleverd. Wie wil dat nou niet?”, reageert Van der Hilst, die wil dat zo veel mogelijk innovatieve mkb’ers weten dat zulk soort potjes bestaan. “Als Nederland op het gebied van digitale innovatie mee wil blijven doen in de top, dan moeten we elkaar zo veel mogelijk versterken en optimaal kennis delen.” Hij benadrukt dat de verhoudingen en geldstromen tussen innovatiemakelaar, mkb’er en topsector per sector verschillen.

Van Anholt: “De Rabobanken van deze wereld vinden hun weg wel als het gaat om digitale innovaties. Maar het mkb heeft hier vaak noch de tijd, noch het budget noch de expertise voor in huis. Dan is het fijn als ze door een innovatiemakelaar op weg worden geholpen en elkaar beter weten te vinden. Ik geloof heel erg in kruisbestuiving.” Hij benadrukt dat de regeling is bedoeld voor alle mkb’ers en niet alleen voor innovatieve startups zoals DocHeart. “Het is jammer dat veel mkb’ers deze regeling niet kennen, maar dat geldt helaas voor meer subsidies. De markt is bovendien ondoorzichtig. Als je googelt, zijn de eerste zes hits vaak reclame. Dus ik breng graag onder de aandacht waarom de innovatiemakelaarssubsidie een goede manier is voor mkb’ers om te innoveren en hun propositie te versterken. Bijvoorbeeld door je bedrijf beter te beschermen tegen cybercrime, of om de eerste stappen te zetten om de organisatie gereed te maken voor de inzet van AI of datagedreven werken. Die pot moet leeg, dus maak er gebruik van!”

DIC Security Day BW tm 1 juli 2025 Verkada BW 10-04 tm 25-04-2025
DIC Security Day BN + BW tm 1 juli

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!