UWV miste door oude IT-sytemen signalen van foutieve WIA-uitkeringen
Het UWV had niet door dat er mogelijk in tienduizenden gevallen fouten zijn gemaakt bij de berekening van arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (WIA). Dat stelt de Algemene Rekenkamer in een tussentijdse rapportage. De Algemene Rekenkamer concludeert dat er sprake is van een (blijvende) toename van foutieve WIA-uitkeringen, die dieperliggende oorzaken heeft binnen en buiten UWV. Voorbeelden hiervan zijn de focus op tijdigheid in plaats van juistheid, afschaling van kwaliteitscontroles, gebrekkige opvolging van bevindingen, thuiswerken, verouderde IT-systemen en complexe en veranderende WIA-regelgeving.

De Algemene Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar de WIA-problematiek bij het UWV op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De tussentijdse rapportage is op 8 april 2025 verstuurd naar de minister van SZW en de Tweede Kamer.
In de rapportage wordt ingegaan op de omvang, oorzaken en gevolgen van foutieve WIA-uitkeringen vanaf 2020 en welke signalen er waren bij UWV over deze fouten. Ook wordt er gekeken naar het kwaliteitssysteem bij sociaal-medisch beoordelen en de maatregelen van UWV.
De Algemene Rekenkamer stelt dat uit kwaliteitscontroles van de divisie Sociaal Medische Zaken (SMZ) van het UWV in de periode 2020-2024 verhoogde foutpercentages naar voren kwamen. Ook managementinformatie bevatte informatie over de juistheid van WIA-beoordelingen. Desondanks ontving de raad van bestuur van UWV in de periode 2020-2024 nauwelijks informatie over de juistheid van WIA-uitkeringen.
Verouderde IT-systemen
De Algemene Rekenkamer concludeert dat er sprake is van een (blijvende) toename van foutieve WIA-uitkeringen, die dieperliggende oorzaken heeft binnen en buiten UWV. Voorbeelden hiervan zijn de focus op tijdigheid in plaats van juistheid, afschaling van kwaliteitscontroles, gebrekkige opvolging van bevindingen, thuiswerken, verouderde IT-systemen en complexe en veranderende WIA-regelgeving.
Het eindrapport van het onderzoek wordt na de zomer van 2025 gepubliceerd.