Kabinet: ondernemers ontzien bij rekening van Voorjaarsnota
Het kabinet wil ondernemers zoveel mogelijk ontzien bij, en de rekening van de voorjaarsnota zo min mogelijk bij ondernemers neerleggen. Zo wil het kabinet Nederland aantrekkelijk houden voor alle ondernemers, waarbij het ondernemers de motor van onze economie noemt. Ook komt het met een fiscale regeling die het aantrekkelijker maakt voor medewerkers om aandelenopties te hebben in het bedrijf waar zij werken.

Het verdienvermogen van de toekomst hangt volgens het kabinet onder meer af van het succes van innovatieve bedrijven. Met een nieuwe fiscale regeling wil het kabinet het voor medewerkers aantrekkelijker om naast hun salaris met aandelenopties mee te delen in de groei van het bedrijf. De fiscale regeling voor medewerkersparticipatie is opgenomen in de Voorjaarsnota 2025 van het kabinet op voorstel van minister Beljaarts van Economische Zaken (EZ) en staatssecretaris Van Oostenbruggen (Fiscaliteit, Belastingdienst en Douane).
Internationaal concurrerende arbeidsvoorwaarden bieden
Nederlandse startups en scale-ups kunnen vaak geen internationaal concurrerende arbeidsvoorwaarden bieden. Daardoor kunnen zij talent minder goed aantrekken en behouden. Ook belemmert dit verdere opschaling. Internationaal zijn aandelenopties de meest gebruikte vorm van participatie in de startupsector. Het hebben van aandelen zorgt ervoor dat medewerkers meer binding hebben met het bedrijf en minder snel vertrekken. Daarnaast versterkt het startup- en scale-up-ecosysteem in Nederland doordat medewerkers de opbrengsten weer kunnen herinvesteren in de volgende generatie innovatieve bedrijven. Hiermee wil het kabinet een vliegwiel effect in gang.
Minister Beljaarts: “Een fiscale regeling voor medewerkersparticipatie is een langgekoesterde wens en een echte gamechanger voor startups en scale-ups. Hiermee verbetert Nederland zijn positie in de Europese kopgroep van landen met de beste ecosystemen voor startups en scale-ups.”
Belastingheffing op de schop
In het voorstel voor de nieuwe fiscale regeling wordt de belastingheffing voor medewerkers van startups en scale-ups op 2 onderdelen gewijzigd: het belastingtarief voor aandelenopties en het moment van de heffing van de belasting. Uit internationaal vergelijkend onderzoek is gebleken dat Nederland op deze punten uit de pas loopt.
Medewerkers van startups en scale-ups gaan door de wijzigingen minder belasting betalen over hun aandelenopties. In plaats van het hoge tarief van 49,5% in box 1, betalen ze straks effectief maximaal 32,17%. Ook gaan zij pas belasting betalen als zij hun aandelen verkopen. Op dit moment moet dat al op het moment dat de aandelen verhandelbaar worden. Het voorstel voor deze fiscale regeling wordt nu verder uitgewerkt in een wetsvoorstel. De beoogde ingangsdatum is 1 januari 2027.
Ecosysteem voor startups en scale-ups in Nederland
Succesvolle startups en scale-ups zijn cruciaal voor een vitale economie. Zij dragen bij aan de innovatiekracht van Nederland, jagen de productiviteitsgroei aan en creëren werkgelegenheid. Ook dragen veel startups en scale-ups bij aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg. Het kabinet noemt startups en scale-ups cruciaal voor onze economische weerbaarheid.
Op dit moment ligt het percentage startups dat succesvol doorgroeit naar scale-up met 19% onder het Europees gemiddelde van 22%. Vergeleken met niet-Europese landen liggen deze percentages nog verder uit elkaar. De grootste belemmering daarbij is de toegang tot talent. Het voorstel voor nieuwe fiscale regeling voor medewerkersparticipatie pakt deze belemmering aan en verbetert de toegang tot talent voor startups en scale-ups.