Nieuw raamwerk van Veeam helpt bedrijven met verbeteren van digitale veerkracht
Veeam Software introduceert het Data Resilience Maturity Model (DRMM). Met dit raamwerk kunnen organisaties beoordelen hoe veerkrachtig ze zijn en maatregelen nemen om de kloof tussen perceptie en werkelijkheid te dichten. Dit helpt om hun gegevens beter te beschermen tegen toenemende cyberaanvallen en uitval.

Samen met McKinsey onderzocht Veeam de staat van dataveerkracht binnen organisaties. Het noemt de resultaten verontrustend: terwijl 30% van de CIO's denkt dat hun organisatie bovengemiddeld presteert op het gebied van dataveerkracht, is dit in werkelijkheid slechts bij minder dan 10% het geval. Deze misvatting is volgens Veeam niet alleen riskant, maar ook roekeloos. Volgens het onderzoek leiden storingen bij bedrijven in de Global 2000 jaarlijks tot meer dan $400 miljard aan schade, met een gemiddelde kost per bedrijf van $200 miljoen.
Dataveerkracht beoordelen en verbeteren
Het Veeam DRMM-framework helpt leiders hun dataveerkracht te beoordelen en te verbeteren door inzichten te bieden voor het afstemmen van mensen, processen en technische mogelijkheden op de algehele datastrategie. Dit helpt om risico's te beperken en tegelijkertijd focus te houden op strategische doelen en de concurrentiepositie. Het DRMM van Veeam is het enige model dat cyberweerbaarheid, disaster recovery (DR) en operationele veerkracht samenbrengt.
Uit het onderzoek blijkt onder meer dat 74% van de organisaties voldoet niet aan best practices en opereert op de twee laagste niveaus van volwassenheid. Organisaties op het hoogste volwassenheidsniveau (Best-in-Class) herstellen zeven keer sneller van uitval, ervaren drie keer minder downtime en lijden vier keer minder dataverlies dan hun concurrenten. Ook blijkt dat meer dan 30% van de CIO's bij de minst veerkrachtige bedrijven ten onrechte denkt dat hun capaciteiten op het gebied van dataveerkracht beter zijn dan ze in werkelijkheid zijn.
Het Veeam DRMM is gevalideerd aan de hand van klantresultaten, waaronder een zorgorganisatie die $5 miljoen per uitval bespaarde en een wereldwijde bank die geen enkel cyberincident meemaakte na implementatie van het model met het platform van Veeam.
Investeren in dataveerkracht levert aanzienlijke rendementen op. Voor elke dollar die wordt uitgegeven aan dataveerkracht, krijgen bedrijven volgens Veeam $3 tot $5 terug, en soms zelfs $10. Dit komt door verbeterde uptime, lagere incidentkosten en verbeterde flexibiliteit. Hierdoor is dataveerkracht gestegen tot de op één na belangrijkste strategische prioriteit voor IT-leiders, na kostenoptimalisatie.
Vier volwassenheidsstadia voor dataveerkracht
Het Veeam DRMM categoriseert organisaties in vier volwassenheidsstadia voor dataveerkracht:
- Basis: reactief en handmatig, zeer kwetsbaar.
- Intermediair: betrouwbaar maar gefragmenteerd, gebrek aan automatisering.
- Geavanceerd: strategisch en proactief, maar zonder volledige integratie.
- Best-in-Class: autonoom, AI-geoptimaliseerd, volledig veerkrachtig.
Organisaties die hun dataveerkracht willen verbeteren, kunnen deelnemen aan de workshops van Veeam. Deze workshops zijn gericht op het versnellen van de volwassenheidscurve, het verminderen van risico's en het stimuleren van innovatie.
'Dataveerkracht is cruciaal voor overleving'
"Dataveerkracht is cruciaal voor overleving - en de meeste bedrijven opereren in het duister", aldus Anand Eswaran, CEO van Veeam. "Het nieuwe Veeam DRMM is meer dan alleen een model; het is een wake-upcall die leiders de tools en inzichten geeft die nodig zijn om wishful thinking om te zetten in actiegerichte, radicale veerkracht. Zo kunnen ze hun data met dezelfde urgentie beschermen als hun omzet, medewerkers, klanten en merk."
"Dataveerkracht gaat niet alleen over het beschermen van data, maar over het beschermen van de hele organisatie", vervolgt Eswaran. "Dit is het verschil tussen het stilleggen van de bedrijfsvoering tijdens een storing of het draaiende houden van de onderneming. Het is het verschil tussen wel of geen losgeld betalen. Het vormt de basis voor AI-innovatie, compliance, vertrouwen en prestaties op de lange termijn – inclusief concurrentievoordeel."
"Nu organisaties zich steeds meer bewust worden van de toenemende risico's die gepaard gaan met data-uitval en cyberdreigingen, onderstreept het rapport het belang van een gezamenlijke inzet van leidinggevenden buiten de IT-afdeling voor dataveerkracht", aldus George Westerman, Principal Research Scientist aan de MIT Sloan School of Management. "Data-uitval kan een ernstige impact hebben op de klantgerichte mogelijkheden en het vertrouwen van aandeelhouders in een organisatie ondermijnen. Maar sterker nog, ze kunnen een signaal zijn van onvolwassen IT-beheerprocessen die hebben geleid tot een te complexe, moeilijk te beheren IT-infrastructuur. Het Digital Resilience Maturity Model laat zien hoe bedrijven zich kunnen wapenen tegen de uitdagingen van vandaag en tegelijkertijd klaar zijn voor de kansen van morgen."