Siemens Nederland kijkt terug op stabiel jaar

In het afgelopen boekjaar, dat eindigde op 30 september 2017, realiseerde Siemens Nederland N.V. een stabiele omzet van 844 miljoen euri uit reguliere activiteiten. Uit de activiteiten van Siemens Wind Power and Renewables, gedurende de eerste maanden, en de activiteiten van Siemens Healthineers werd een omzet van 184 miljoen euro gerealiseerd. De totale omzet kwam daarmee op 1.028 miljoen euro. De aandelen van de divisie Wind Power and Renewables werden later in het boekjaar overgedragen aan fusiepartner Siemens Gamesa Renewable Energy.
De nettowinst uit lopende operaties bedraagt 65 miljoen euro. De totale nettowinst kwam uit op 193 miljoen euro, waarin de resultaten van de afgesplitste activiteiten Siemens Healthineers en Siemens Wind Power and Renewables, alsmede de overdracht van de aandelen van laatstgenoemde zijn opgenomen. Aan het einde van het boekjaar 2017 had Siemens Nederland 2.058 medewerkers in vaste dienst.
De omzet is lager dan in het boekjaar 2015/2016 (EUR 2.100 miljoen) omdat in dat boekjaar sprake was van een grote omzet in Wind Power and Renewables. “Deze jaarcijfers geven ons echter het vertrouwen voor de toekomst”, aldus Ab van der Touw, voorzitter van de raad van bestuur van Siemens Nederland N.V. “De financiële en economische crisis ligt nu echt ver achter ons. De economische groei in Nederland is sterk. Dit resulteert in een mate van vertrouwen onder consumenten en investeerders, dat enkele jaren geleden ondenkbaar was. Voor Siemens Nederland geeft dit voldoende kansen voor groei, bijvoorbeeld in gebieden als digitalisering, modernisering van de infrastructuur, energie efficiëntie in de gebouwde omgeving en betaalbare, hoogwaardige gezondheidszorg.”
Transitie portfolio
“Siemens Nederland wordt ook geconfronteerd met de uitdagingen van de transitie van ons portfolio in de traditionele olie- en gasmarkt naar duurzame energieproductie. De door Siemens AG bekendgemaakte reorganisatie van de wereldwijde activiteiten van Power and Gas en Power Generation Services, welke mogelijkerwijs ook de vestiging in Hengelo kan treffen, is daar een zeer impactvol voorbeeld van”, aldus Van der Touw.
Om de meerwaarde van Siemens op de kerngebieden elektrificering, automatisering en digitalisering zo volledig te kunnen benutten krijgen Siemens-divisies en dochterondernemingen waar nodig meer ruimte om zelfstandig en flexibel te opereren. Deze strategische keuze leidde het afgelopen jaar tot de afsplitsing van de divisie Wind Power and Renewables. Ook werd de intentie bekend gemaakt van een fusie tussen de Siemens-divisie Mobility en Alstom. Siemens Healthineers krijgt in 2018 een aparte beursnotering in het Duitse Frankfurt.
Elektrificering
In de Eerste en Derde Haven van Scheveningen kunnen voortaan ook grotere zeeschepen - tot 126 meter - gebruik maken van walstroom. Op 8 maart 2017 is de nieuwe walstroominstallatie door de gemeente, bedrijven en omwonenden symbolisch aangesloten. Dankzij de walstroomvoorziening, die groene stroom levert, afkomstig van Nederlandse bronnen, hoeven zeeschepen die in de haven liggen geen dieselaggregaat meer te laten draaien. Zij kunnen nu een van de tien nieuwe aansluitpunten gebruiken.
Automatisering
Siemens werkt ook aan het grote renovatieproject van het stuwensemble Nederrijn en Lek, dat een cruciale rol speelt in het op juiste hoogte houden van het waterpeil voor de scheepvaart. Daarnaast zorgt dit complex van waterkeringen voor de toevoer van voldoende zoet water naar het IJsselmeer. Van NS-fiets kreeg Siemens de opdracht om 47 fietsenstallingen bij treinstations te automatiseren.
Digitalisering
“Via het MindSphere-platform zijn onze klanten in staat om uit machines en fysieke infrastructuur big data te beheren en te analyseren. In alle onderdelen van het portfolio biedt dit mogelijkheden om de bedrijfsvoering als nooit tevoren door te lichten en te optimaliseren”, aldus Van der Touw. Met diverse klanten werd in het afgelopen boekjaar samen aan digitalisering gewerkt. “Een voorbeeld is de samenwerking met composietproducent Airborne. De digitalisering van het complexe productieproces maakt het mogelijk om dit bijzonder lichte en sterke materiaal voor steeds meer toepassingen in te zetten. In het Talking Traffic-project met Rijkswaterstaat ontwikkelt Siemens clouddiensten die de doorstroming van verkeer bevorderen en emissies helpen verlagen.”
Innovatieve partnerships
De oplossingen van Siemens zijn gebaseerd op innovatieve technologie en de bereidheid om lange termijn partnerships aan te gaan, gestoeld op wederzijds vertrouwen en een nauwe werkrelatie met de klanten. Een voorbeeld daarvan zijn de innovatieve partnerships die Siemens Healthineers de afgelopen jaren ontwikkelde met diverse ziekenhuizen en onderzoeksinstellingen. Daarbij wordt het mogelijk om in kwalitatief hoogwaardige en efficiënte patiëntenzorg te investeren. Van der Touw: “In het afgelopen boekjaar werd een nieuw Managed Equipment Solutions (MES) contract gesloten met het Tergooi Ziekenhuis, waar Siemens de komende vijftien jaar alle medisch beeldvormende apparatuur zal leveren en onderhouden.”