Witold Kepinski - 05 september 2024

Unica benoemt Jilko Andringa tot nieuwe CEO per 1 november 2024

Unica, een van de grootste technisch dienstverleners van ons land, maakt bekend dat Jilko Andringa (foto) per 1 november 2024 de nieuwe CEO van het bedrijf wordt. Andringa volgt John Quist (64) op, die na een succesvolle periode van 10 jaar per 1 januari 2025 afscheid neemt als CEO.

Unica benoemt Jilko Andringa tot nieuwe CEO per 1 november 2024 image

In de afgelopen 10 jaar heeft Unica onder leiding van John Quist een indrukwekkende groei doorgemaakt. De omzet verviervoudigde van  235 miljoen euro in 2013 richting bijna 1 miljard euro dit jaar en de operationele winst (EBITDA) steeg van 1 miljoen naar ruim 100 miljoen euro.

"Toen ik hier in 2014 begon, was ik geboeid door de ondernemende cultuur en de vele kansen die er lagen", aldus John Quist. "Zoals de maatschappelijke impact die Unica kan maken op thema's als veiligheid, gezondheid en duurzaamheid. Unica is weer uitgegroeid tot een succesvol bedrijf en hoort bij de topspelers van de sector. Ik ben trots dat ik daar al 10 jaar onderdeel van ben. Fris leiderschapsbloed is na zo’n periode goed voor het bedrijf. Unica staat er uitstekend voor en dit is het juiste moment om het stokje aan een nieuwe CEO over te dragen. Ik heb er alle vertrouwen in dat Jilko met nieuwe energie Unica nog mooier gaat maken."

De Raad van Commissarissen (RvC) van Unica heeft na een zorgvuldige selectieprocedure vol overtuiging gekozen voor Jilko Andringa als de nieuwe CEO. Michiel Jaski, voorzitter van de RvC, licht toe: “We danken John voor zijn tomeloze inzet als CEO en de prachtige resultaten die hij op veel vlakken met Unica heeft bereikt. We hebben begrip voor zijn besluit om te vertrekken, maar het is altijd lastig om een CEO te laten gaan die breed gewaardeerd wordt. Uiteraard zijn we blij met de aanstelling van Jilko die in zijn carrière bewezen heeft over veel kwaliteiten te beschikken. Hij past volgens ons perfect binnen de cultuur van Unica, waarin veel aandacht is voor mensen en positief leiderschap. Ook gelooft Jilko sterk in het groeipotentieel van het bedrijf en de toenemende rol bij maatschappelijke thema's zoals de energietransitie, de verduurzaming van de gebouwde omgeving en de digitale transformatie.”

De Raad van Bestuur van Unica bestaat naast de CEO uit Ron van Laar, sinds 2021 CFO van Unica en Debby Slofstra, vanaf 1 januari 2024 Chief Operating Officer (COO).

Ervaren CEO

Jilko Andringa was de afgelopen 7 jaar CEO van het beursgenoteerde Brunel (gespecialiseerd in flexibele en structurele inzet van hoogopgeleide professionals, actief in meer dan 45 landen met ruim 12.000 werknemers en een omzet in 2023 van ruim € 1,3 miljard). Hij is tevens lid van de RvC van het Nederlandse bedrijf EW Facility Services en van de Johan Cruyff Arena. Tussen 2008-2017 was hij algemeen directeur van ManpowerGroup in Nederland en van 2015-2017 tevens President Northern Europe. Jilko startte zijn loopbaan bij Esso Benelux (1991-1996) en was daarna van 1996-2008 Managing Director Operations bij Randstad in Nederland en in de Verenigde Staten. Hij studeerde Bedrijfseconomie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

“Met het vakgebied waarin Unica actief is wordt een hele positieve impact gemaakt op de manier waarop mensen werken en leven. Ook de mensgerichtheid en professionaliteit van het bedrijf trekken mij enorm aan. Ik sluit mij aan bij een winnend team, dat groter en sterker wil worden. Ik kijk er naar uit om samen met het team de groeiambities van Unica te gaan realiseren”, zegt Jilko Andringa.

Unica handhaaft zijn huidige financiële doelstellingen, met een lange termijn groeistrategie dat een jaarlijkse omzetgroei van 10-15% nastreeft en de ambitie om het rendement stapsgewijs verder te verhogen. In de groeistrategie blijft een belangrijke rol weggelegd voor overnames om specialistische kennis te verbreden en de regionale aanwezigheid te versterken. Unica heeft met de familie Van Vliet en Triton twee sterke aandeelhouders.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!