Witold Kepinski - 05 maart 2024

Rutger Leukfeldt leidt onderzoeksprogramma naar Cybercrime & Cybersecurity

Er is een vijfjarig onderzoeksprogramma gestart dat gericht is op het begrijpen van de complexe trajecten naar cybercriminaliteit. Nu cyberdreigingen wereldwijd escaleren, wil dit initiatief zich verdiepen in de onderliggende factoren die individuen ertoe aanzetten illegale digitale activiteiten uit te voeren. Rutger Leukfeldt, directeur Expertisecentrum Cybersecurity van De Haagse Hogeschool, senior onderzoeker bij NSCR en hoogleraar aan de Universiteit Leiden, leidt het programma en doet al jaren onderzoek naar dit onderwerp. Hij ontdekte al dat we niet alleen te maken hebben met cyberaanvallen vanuit Rusland en China, maar dat veel cyberaanvallen ook worden gedaan door netwerken ingebed in Nederland of de landen om ons heen zoals Duitsland en België.

Rutger Leukfeldt leidt onderzoeksprogramma naar Cybercrime & Cybersecurity image

“Vaak zien we dat cybercriminelen zelf al op zeer jonge leeftijd het eerste slachtoffer zijn van cybercriminaliteit. Als tegenaanval gaan ze online zoeken welke stappen ze kunnen volgen. Helaas kan iedereen online alle informatie vinden die hij of zij nodig heeft om een cyberaanval te plannen. Het programma concentreert zich op dit cruciale moment. Eén van de dingen die we zullen proberen te implementeren zijn vroege waarschuwingssignalen op dit soort platforms”, legt Rutger Leukfeldt uit.

Het onderzoeksprogramma wordt gedeeltelijk gefinancierd door de European Research Council (ERC). Met deze subsidie kon Leukfeldt een onderzoeksteam opzetten bij NSCR. Daarnaast hebben de Haagse Hogeschool en de Squad Cybercrime Daderpreventie van de Nationale Politie Nederland zich met eigen financiering aangesloten bij het programma. Deze gezamenlijke inspanning brengt een uniek team van experts en studenten samen die gespecialiseerd zijn in cybersecurity, criminologie en gedragspsychologie. Met een multidisciplinaire aanpak willen ze het ingewikkelde web van motivaties, omstandigheden en kwetsbaarheden ontrafelen die ten grondslag liggen aan het gedrag van cybercriminelen.

Rutger Leukfeldt: “In een tijd waarin cybercriminaliteit ongekende uitdagingen met zich meebrengt voor individuen, bedrijven en landen, is het absoluut noodzakelijk dat we ons begrip verdiepen van waarom en hoe individuen betrokken raken bij dergelijke activiteiten. Door de wegen naar cybercriminaliteit te onderzoeken, willen we de ontwikkeling van effectievere strategieën voor preventie, interventie en rehabilitatie."

Het programma zal een uitgebreid scala aan methodologieën omvatten, waaronder longitudinale studies, kwalitatieve interviews met daders en data-analyse, om de uiteenlopende ervaringen en trajecten vast te leggen van individuen die betrokken zijn bij cybercriminaliteit. Bovendien zal zij samenwerken met wetshandhavingsinstanties om de relevantie en toepasbaarheid van haar bevindingen te garanderen.

“Den Haag heeft, net als elke andere stad, dagelijks te maken met cybercriminaliteit. Daarom moedigen wij initiatieven als dit onderzoeksprogramma aan. In de stad huisvesten we een uniek en uitgebreid cybersecuritynetwerk waar innovatie, samenwerking en kennisdeling centraal staan. van baanbrekende publiek-private partnerschappen tot baanbrekende onderzoekssamenwerkingen, we zijn trots op onze veelzijdige aanpak bij het veiligstellen van ons cybersecuritynetwerk, waarin kennisinstellingen een cruciale rol spelen. Dit onderzoek is een mooi voorbeeld van een succesvolle samenwerking die in Den Haag tot stand komt", zegt Saida van Kalsbeek, Programmamanager Cybersecurity bij de gemeente Den Haag.

Lees meer hier.

Sophos 14/11/2024 t/m 28/11/2024 BN + BW Lenovo Channel Campagne vierkant
Axians 12/11/2024 t/m 26/11/2024 BN+BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!