Witold Kepinski - 13 juli 2024

Nederlanders onzeker over invloed van AI op sportieve en professionele prestaties

Veel Nederlanders zijn onzeker over hoe Artificial Intelligence (AI) hun sportieve en professionele prestaties kan verbeteren. Dit blijkt uit een recent onderzoek van IBM. Meer dan de helft (53%) van de respondenten is onzeker over de vraag of AI-technologie kan leiden tot betere resultaten bij atleten, zoals het verhogen van de trainingsefficiëntie. Wat betreft hun werkprestaties, is maar liefst 72% niet overtuigd dat AI hen kan helpen hun prestaties te verbeteren, bijvoorbeeld door tools zoals ChatGPT te gebruiken.

Nederlanders onzeker over invloed van AI op sportieve en professionele prestaties image

De resultaten zijn opmerkelijk. Veel mensen maken namelijk dagelijks gebruik van technologie waarin AI is geïntegreerd, zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. Dit gebrek aan kennis en onzekerheid onderstreept volgens IBM de dringende behoefte aan educatieve initiatieven om de praktische toepassingen en voordelen van AI te verduidelijken. Door dit kennis-gat te overbruggen, kunnen mensen beter geïnformeerde beslissingen nemen over het integreren van AI-tools in hun dagelijks leven. Dit kan leiden tot een verhoogde productiviteit, efficiëntie en algehele prestaties.

Als het gaat om de invloed van AI op sport identificeerden de respondenten zowel potentiële voordelen als nadelen. Velen geloven dat AI de trainingsefficiëntie kan verhogen (23%), blessures kan voorkomen door voorspellende modellen (18%) en prestaties kan verbeteren met geavanceerde analyses (22%). Er zijn echter zorgen dat AI de prestaties kan belemmeren door de intuïtieve en emotionele aspecten van sport te ondermijnen (13%). Atletiek (27%) en voetbal (16%) worden gezien als de sporten die het meest profiteren van de implementatie van AI.

Contextuele en emotionele intelligentie

De meningen over professionele toepassingen van AI, zoals het automatiseren van routinematige activiteiten, zijn verdeeld. Terwijl 27% van de respondenten gelooft dat AI bepaalde aspecten van hun werk ondersteunt, vindt 20% dat AI de contextuele en emotionele intelligentie mist die nodig is voor specifieke taken. Desondanks waardeert 18% AI voor zijn gepersonaliseerde aanbevelingen en data-analysecapaciteiten.

Ondanks de scepsis tonen veel respondenten een opmerkelijk niveau van optimisme over de mogelijkheden van AI wat betreft werkprestaties. Ongeveer een derde van de respondenten (33%) gelooft dat AI kan leiden tot betere resultaten. Daarnaast denkt 25% dat AI resultaten tot op zekere hoogte kan verbeteren, terwijl 8% gelooft dat AI de prestaties aanzienlijk kan verbeteren. Aan de andere kant denkt 15% van de deelnemers dat AI niet zal leiden tot betere resultaten. Een deel van deze groep gelooft dat AI geen invloed heeft op prestaties, terwijl anderen zelfs denken dat AI een negatief effect kan hebben omdat het AI bijvoorbeeld contextueel begrip en emotionele intelligentie mist voor bepaalde taken.

Er zijn duidelijke verschillen in de perceptie van AI tussen mannen en vrouwen, waarbij mannen over het algemeen positiever zijn over de voordelen van AI tijdens hun werk. Specifiek is 43% van de mannen optimistisch over AI, vergeleken met slechts 18% van de vrouwen. Leeftijd speelt ook een rol in deze percepties, waarbij jongere individuen meer vertrouwen tonen in de mogelijkheid van AI om hun professionele prestaties te ondersteunen. Uit de resultaten blijkt dat jonge professionals, met name die tussen de 18 en 34 jaar, meer vertrouwen hebben in de mogelijkheden van AI in vergelijking met oudere leeftijdsgroepen. Bijvoorbeeld, 23% van de respondenten tussen 18 en 34 jaar oud gelooft dat AI hun werkprestaties kan ondersteunen met gepersonaliseerde aanbevelingen en data-analyses. In vergelijking hiermee gelooft slechts 12% van de respondenten tussen 35 en 54 jaar oud in deze mogelijkheid, en slechts 5% van de respondenten van 55 jaar en ouder.

Vertrouwen

Marije Ferwerda, Data, AI & Sustainability Tech Lead bij IBM Nederland, zegt: "Er heerst nog veel onzekerheid onder Nederlanders over hoe Artificial Intelligence (AI) hun sportieve en professionele prestaties kan verbeteren, ondanks het feit dat velen al gebruikmaken van AI tijdens hun werkzaamheden zonder zich daarvan bewust te zijn. IBM benadrukt dat dit gebrek aan kennis en vertrouwen de dringende noodzaak van educatieve initiatieven onderstreept. Het doel is niet alleen om de praktische toepassingen en voordelen van AI te verhelderen, maar ook om eventuele misvattingen over de technologie te voorkomen. Het onderzoek onderstreept de waarde van het publiek informeren over de mogelijkheden en praktische toepassingen van AI. IBM zet zich actief in om deze educatieve inspanningen te leiden en mensen te empoweren met de benodigde kennis om AI effectief te benutten."

Het onderzoek is opgezet door Multiscope en verricht onder meer dan 1000 Nederlanders.

DIC Awards 5/12/2024 t/m 20/03/2025 BW Outpost24 31/12/2024 t/m 01/07/2025 BW
DIC Awards 5/12/2024 t/m 20/03/2025 BW + BN

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!