Witold Kepinski - 21 augustus 2024

Omdia: meer vraag naar datacenter (DC) storage toepassingen

Nieuwe prognoses van Omdia voorspellen dat de omzet van datacenter (DC) storage zal stijgen tot 103 miljard dollar in 2028, wat een robuuste groei en hogere gemiddelde verkoopprijzen (ASP's) voor storage weerspiegelt. De prognose omvat DC externe storage-inkomsten van zowel arrays als serveruitbreidingen.

Omdia: meer vraag naar datacenter (DC) storage toepassingen image

De DC-opslagmarkt in 2023 kende een neergang, voornamelijk vanwege economische uitdagingen en verminderde IT-uitgaven. De volledige jaaromzet aan opslag bedroeg 53 miljard dollar, een daling van 16% op jaarbasis (YoY).

Uit het onderzoek van Omdia bleek dat de inkomsten van Original Design Manufacturers (ODM's) in 2023 met meer dan 30% daalden, omdat de uitgaven voor DC-apparatuur tijdelijk werden verplaatst van opslag. Daarentegen toonden OEM-leveranciers die zich richtten op traditionele opslag een grotere veerkracht, ondanks een kleine eencijferige daling op jaarbasis.

In 2023 werden cloudopslagleveringen geconfronteerd met beperkingen, omdat cloudserviceproviders aanzienlijke delen van hun budgetten toewezen aan de aankoop van dure GPU's. De opslagmarkt staat echter op het punt om te herleven, aangestuurd door verschillende belangrijke factoren. De aanhoudende digitale transformatie, snelle groei in datavolumes, vooruitgang in AI en de dringende behoefte aan opslagmodernisering zullen naar verwachting allemaal voor hernieuwde groei zorgen. Nu industrieën steeds afhankelijker worden van data, zal de neergang van de opslagmarkt waarschijnlijk van korte duur zijn. Deze factoren zullen gezamenlijk de opslagmarkt nieuw leven inblazen en zorgen voor een terugkeer naar een groeitraject.

Prognose externe opslagopbrengsten 2021-2028

Dennis Hahn, Principal Analyst voor Data Storage bij Omdia , merkte op dat "ondanks een vertraging in de groei in 2023, met name in leveringen aan de infrastructuur van cloud service providers, de groei naar verwachting zal herstellen gedurende de prognoseperiode." Omdia is van mening dat opslag en databeheer strategische componenten zijn van moderne digitale ondernemingen, die zullen zorgen voor voortdurende langetermijninvesteringen in opslag.

Cloud

"Opslagleveranciers hebben hun acquisitiemodellen aangepast om meer cloud-achtig te zijn, een pay-per-use-benadering te hanteren en zich te richten op de algehele databehoeften in plaats van alleen op opslag. Ransomware-bescherming en AI-gestuurde datasetcreatie worden essentiële functies in opslagoplossingen."

Uit Omdia's marktanalyse van 2023 bleek dat ODM-leveranciers de leiding behielden met een omzetaandeel van 32%, gevolgd door Dell EMC met 20% en Huawei op de derde plaats met 7%. NetApp behaalde de vierde plaats met 5%, terwijl Lenovo de top vijf afrondde met een marktaandeel van 4%.

Opslagverkopers inkomstenaandelen 2023


Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!