Witold Kepinski - 30 augustus 2024

Datacenterindustrie verhit: Fusies en overnames in recordtempo

De datacentermarkt is in een stroomversnelling geraakt. Na een tijdelijke dip in 2023, is het aantal fusies en overnames in de sector weer aan het stijgen. Experts verwachten zelfs dat de totale waarde van deze deals in 2024 een nieuw record zal breken. Dit meldt Synergy Research Group.

Datacenterindustrie verhit: Fusies en overnames in recordtempo image

Private equity drijft markt aan 

Een opvallende trend is de toenemende invloed van private equity-bedrijven op de datacentermarkt. Deze investeringsmaatschappijen zien datacenters als een veilige haven voor hun kapitaal en zijn bereid om grote bedragen te investeren in deze groeiende sector. In 2020 was private equity goed voor 54% van alle datacenterdeals, maar in 2023 was dit al gestegen naar 85-90%.

Wat drijft deze golf van M&A aan?

De sterke groei van de datacentermarkt wordt aangedreven door verschillende factoren:

  • Toenemende vraag naar clouddiensten: De populariteit van clouddiensten zoals die van Amazon Web Services, Microsoft Azure en Google Cloud Platform leidt tot een enorme vraag naar datacentercapaciteit.
  • Opkomst van AI: De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, met name generatieve AI, vereist enorme rekenkracht, die alleen kan worden geleverd door grote datacenters.
  • Beveiliging van investeringen: In tijden van economische onzekerheid worden datacenters gezien als een veilige investering.

Grootste deals 

De afgelopen jaren zijn er enkele gigantische deals gesloten in de datacenterindustrie. In 2021 en 2022 waren er vier deals ter waarde van meer dan 10 miljard dollar. Ook in 2024 zijn er al meerdere grote investeringen gedaan, zoals in Vantage Data Centers en EdgeConneX.

De toekomst 

Experts verwachten dat de M&A-activiteit in de datacentermarkt de komende jaren aan zal houden. De toenemende vraag naar datacentercapaciteit, de aantrekkelijkheid van datacenters als investeringsobject en de schaalvoordelen die grote datacenterbedrijven kunnen realiseren, zullen deze trend verder versterken.

Conclusie 

De datacentermarkt is in een staat van constante verandering. Fusies en overnames zijn een belangrijk onderdeel van deze dynamiek. Door deze consolidatie ontstaan steeds grotere en krachtigere datacenterbedrijven, die beter in staat zijn om aan de groeiende vraag naar rekenkracht te voldoen.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!