Witold Kepinski - 07 september 2024

Xiaomi doet een gedurfde entree op de EV-markt

Xiaomi's debuut op de Electronic Vehicle (AV) markt signaleert een strategische focus op categorieselectie en doelgroeptargeting, wat het vermogen toont om concurrenten te overtreffen. Met een slanke en geïntegreerde modelbenadering en een duwtje in de richting van ecosysteemontwikkeling, streeft Xiaomi ernaar om momentum te behouden, uitdagingen te overwinnen en zijn positie op de Chinese markt te verstevigen voordat het wereldwijde expansie overweegt. Dit schijft Canalys analist Jason Low in onderstaande blog.

Xiaomi doet een gedurfde entree op de EV-markt image

Volgens de laatste financiële resultaten leverde Xiaomi 27.307 eenheden van zijn SU7 in China, met een ASP van CNY229.000 (ongeveer US$32.000). Het bedrijf streeft ernaar om 100.000 eenheden te bereiken tegen november 2024, met een ambitieuze streefwaarde van 120.000 tegen het einde van het jaar. Deze prestatie onderstreept Xiaomi's vermogen om de juiste categorie en prijs te kiezen, en zo nauwkeurig zijn doelgroep te bepalen. Xiaomi volgt dit door opwinding te genereren als een technologiemerk en zijn beloften na te komen, waarmee het enkele gevestigde opkomende EV-merken in China overtreft. Ondanks een uitdagende en concurrerende markt heeft Xiaomi een unieke onderscheiding behouden, maar staat het nog steeds voor aanzienlijke uitdagingen. Het bedrijf moet zich houden aan zijn strikte leveringsschema, de kwaliteit waarborgen terwijl de productie snel wordt opgevoerd en de controle doorstaan ​​die gepaard gaat met zijn vooraanstaande status. Het succes van Xiaomi zal grotendeels afhangen van zijn vermogen om dit momentum vast te houden en zijn doelstellingen te behalen zonder aanzienlijke tegenslagen.

Strategische modelbenadering: lean en geïntegreerd

De modelstrategie van Xiaomi is om een ​​slanke productportfolio te creëren die een substantieel volume genereert, een strategie die aansluit bij marktleiders zoals Tesla. Door zwaar te investeren in productiefaciliteiten, technologie en toeleveringsketens, krijgt Xiaomi invloed om zich in een vroeg stadium te onderscheiden van concurrenten. Een belangrijk onderdeel van deze strategie is het integreren van consumententechnologie in de digitale cockpit, ingekapseld in Xiaomi's " Human x Car x Home " -ecosysteem. Deze strategie creëert unieke, praktische use cases voor consumenten en opent kansen voor Xiaomi om gerelateerde ad-hocapparaten en -producten te verkopen, vaak met hoge marges, en zo nieuwe inkomstenstromen toe te voegen naast financiële diensten en andere aanbiedingen. Xiaomi's potentieel om uit te breiden naar onlinediensten en advertenties is aanzienlijk, hoewel het bedrijf moet voorkomen dat deze kansen te veel worden benut ten koste van de gebruikerservaring. Bovendien is Xiaomi als consumententechnologiegigant goed gepositioneerd om te investeren in chipontwikkeling via partnerschappen of onafhankelijk om zijn ADAS- en digitale cockpit-AI-mogelijkheden te verbeteren, waardoor het zich verder onderscheidt van wereldwijde technologieconcurrenten zoals Apple en Samsung.

Kanaalstrategie en wereldwijde ambities

Xiaomi's offline retailstrategie is instrumenteel geweest bij het introduceren van zijn EV's bij de massa en het bedrijf zal zijn aanwezigheid waarschijnlijk uitbreiden met grotere merkwinkels in drukbezochte winkelcentra, ondersteund door showrooms en servicecentra. Het uitgebreide netwerk van geautoriseerde dealers in China zal Xiaomi ook helpen om efficiënter uit te breiden naar steden van lagere orde. Het vooruitzicht van wereldwijde expansie, met name in het licht van mogelijke sancties van de EU en de VS, blijft echter een onderwerp van discussie. Ondanks het debuut van de SU7 op MWC Barcelona eerder dit jaar, ligt de focus van Xiaomi nog steeds voornamelijk op de Chinese markt, waar een aanzienlijk onbenut potentieel is. Het bedrijf is de productie aan het opvoeren, zorgt voor vlotte, tijdige leveringen en behoudt de productkwaliteit en gebruikerservaring. Voordat Xiaomi wereldwijd uitbreidt, moet het zijn binnenlandse marktpositie verstevigen, een uitgebreider portfolio opbouwen en zijn technologie- en OTA-beloften nakomen. Uiteindelijk, wanneer het jaarlijkse binnenlandse verkoopvolume ongeveer 350.000 eenheden bereikt, zal Xiaomi wereldwijde expansie overwegen, waarschijnlijk via strategische partnerschappen en ecosysteemontwikkeling in belangrijke internationale markten.

Uitdagingen bij het behouden van momentum

Xiaomi's brutowinstmarge van 15,4% is prijzenswaardig, vooral in vergelijking met vergelijkbare EV-fabrikanten zoals Tesla (13,9%), NIO (9,2%) en ZEEKR (14,2%). Deze sterke marge wordt toegeschreven aan het vertrouwen en de steun van partners in de toeleveringsketen, evenals Xiaomi's expertise in supply chain management van zijn smart device-bedrijf. Xiaomi lijdt echter nog steeds een nettoverlies van CNY1,8 miljard (ongeveer US$252 miljoen) en het behalen van schaalvoordelen met een slank portfolio is cruciaal voor zijn toekomstige winstgevendheid. Naarmate de productie opschaalt, zullen de kosten naar verwachting dalen en zullen er kostenbesparende maatregelen in de toeleveringsketen worden geïmplementeerd. Hoewel Xiaomi aanvankelijk royale voordelen bood om klanten aan te trekken, zullen deze waarschijnlijk worden verlaagd naarmate het marktmomentum verbetert. In een zeer competitieve markt waar prijsoorlogen gaande zijn, kan het verminderen van consumentenvoordelen echter van invloed zijn op de verkoop, zoals te zien is bij andere EV-fabrikanten die gedwongen zijn geweest om voordelen te behouden of zelfs te verbeteren, wat de winstgevendheid verder beïnvloedt.

Ecosysteem en AI: Xiaomi's belangrijkste onderscheidende kenmerken

Nu Xiaomi verder gaat dan zijn succesvolle debuutmodel, zal het vermogen van het bedrijf om voort te bouwen op zijn bestaande ecosysteem en AI-integratie cruciaal zijn. Hoewel het leveren van geavanceerde, premium EV's met concurrerende prestaties en intelligente rijfuncties essentieel is, zullen Xiaomi's gevestigde ecosysteem en AI-mogelijkheden de belangrijkste onderscheidende factoren zijn die niet alleen loyale Mi-fans aantrekken, maar ook nieuwe kopers. Met zijn unieke positie als leider in consumententechnologie moet Xiaomi op deze gebieden blijven innoveren om zijn concurrentievoordeel te behouden en te voldoen aan de hoge verwachtingen die zijn vroege succes heeft gewekt.

Xiaomi's toetreding tot de EV-markt gaat niet alleen over het lanceren van een ander voertuig; het gaat over het benutten van zijn technologische expertise en ecosysteem om opnieuw te definiëren wat een EV kan bieden en tegelijkertijd merkprestige en herkenning te vestigen. De reis van het bedrijf is nog maar net begonnen en zijn vermogen om de uitdagingen die voor ons liggen te overwinnen, zal bepalen of het de auto-industrie echt kan verstoren.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!