Witold Kepinski - 05 september 2024

Clouduitgaven stijgen met 19% in Q2 2024

In Q2 2024 stegen de wereldwijde uitgaven aan cloudinfrastructuurdiensten met 19% op jaarbasis tot 78,2 miljard dollar. Hoewel de IT-budgetten van bedrijven weer groeiden, wordt een aanzienlijk deel van de uitgaven nu besteed aan AI-gerelateerde investeringen. De drie grootste leveranciers – AWS, Microsoft Azure en Google Cloud – groeiden dit kwartaal gezamenlijk met 24% en vertegenwoordigden 63% van de totale uitgaven.

Clouduitgaven stijgen met 19% in Q2 2024 image

AWS liet een opmerkelijke toename in groei zien in vergelijking met het vorige kwartaal, met een omzetgroei in Q2 van 19%. Ondertussen bleven Microsoft Azure en Google Cloud een robuuste groei met dubbele cijfers laten zien, met respectievelijk 29% en 30%. Meer dan een derde van het wereldwijde cloudmarktaandeel is nog steeds in handen van andere cloudproviders, maar de markt verschuift naar de grootste hyperscalers, die een steeds groter deel van de markt veroveren.

Canalys heeft zijn historische schattingen van de inkomsten uit cloudinfrastructuurdiensten herzien na een uitgebreide herziening van definities, servicecategorieën en brongegevens. Dit had direct invloed op de marktaandelen die werden gerapporteerd van Q1 2022 tot Q1 2024, maar de rangschikkingen en groeicijfers blijven ongewijzigd.

Hieronder vindt u de herziene schattingen voor de periode van Q1 2022 tot en met Q1 2024, samen met de meest recente marktaandeelcijfers voor Q2 2024.

Wereldwijde markt voor cloudinfrastructuurdiensten
Marktaandelen van Q1 2022 tot Q2 2024

AWS

Microsoft Azure

Google Cloud

Anderen

Q1 2022

34%

17%

8%

41%

Q2 2022

34%

17%

9%

41%

Q3 2022

35%

16%

9%

40%

Q4 2022

35%

17%

9%

38%

Q1 2023

34%

19%

9%

39%

Q2 2023

33%

18%

9%

39%

Q3 2023

33%

18%

9%

39%

Q4 2023

34%

19%

10%

38%

Q1 2024

33%

21%

10%

37%

Q2 2024

33%

20%

10%

37%

Let op: percentages tellen mogelijk niet op tot 100% vanwege afronding
Bron: schattingen van Canalys, augustus 2024

De toenemende vraag naar AI zal naar verwachting aanzienlijke kansen genereren voor aanhoudende groei in cloudservices. Naarmate ondernemingen AI-technologieën omarmen, hebben ze geavanceerdere en schaalbare cloudinfrastructuur nodig, wat aanhoudende investeringen en ontwikkeling in cloudservices stimuleert. Maar er ontstaan ​​zorgen over mogelijke overinvesteringen in AI, aangezien rendementen langer lijken te duren dan aanvankelijk verwacht. Ondanks deze zorgen blijven hyperscalers hun investeringen in AI verhogen - alle drie de grootste hyperscalers hebben hun kapitaaluitgaven voor datacenters met tientallen miljarden dollars verhoogd in het kwartaal - in de erkenning dat het overschatten van investeringsrisico's schadelijker kan zijn dan het onderschatten ervan.

Hyperscalers

Alle drie hyperscalers meldden een significante stijging in het aantal klanten dat AI gebruikt. Ze blijven nieuwe AI-producten introduceren, zoals Google Cloud's Gemini 1.5 en Azure's GPT-4o mini. AWS biedt via zijn cloudplatform Bedrock ook Claude 3.5 Sonnet en andere API's.

"Commercialisering van nieuwe technologieën gebeurt niet van de ene op de andere dag", aldus Alex Smith, VP bij Canalys. "De toekomst van cloud computing blijft veelbelovend. In het licht van transformatieve tools zoals AI zullen de belangrijkste aanbieders investeren uit angst om de boot te missen. AI is afhankelijk van grootschalige rekenkracht en opslag, en de hyperscalers hopen dat door AI aangestuurde services de volgende dwingende reden worden voor klanten om over te stappen naar de cloud."

Naast het lanceren van nieuwe AI-producten en -oplossingen, intensiveren hyperscalers hun inspanningen om hun AI-partnerecosystemen te versterken. Dit kwartaal leggen toonaangevende leveranciers bijzondere nadruk op het stimuleren van AI-startups. Opvallende initiatieven zijn onder meer AWS' Generative AI Accelerator en Google Cloud's Google for Startups Accelerator, beide gericht op het betrekken van AI-startups en het stimuleren van innovatie binnen de industrie.

AI

"Startups brengen frisse perspectieven, wendbaarheid en specialistische expertise, waardoor hyperscalers kansen krijgen om opkomende markten aan te boren, technologische hiaten aan te pakken en nieuw talent te werven", aldus Yi Zhang, analist bij Canalys. "Door startups te ondersteunen, zorgen hyperscalers ervoor dat zelfs kleinere bedrijven kunnen bijdragen aan en profiteren van de snelle vooruitgang in AI-technologie, wat uiteindelijk de groei stimuleert, hun ecosystemen versterkt en hun concurrentievoordeel in de sector behoudt."

  • Amazon Web Services (AWS) bleef de wereldwijde cloudmarkt leiden, met een marktaandeel van 33% in Q2 2024. De jaar-op-jaar omzetgroei steeg dit kwartaal naar 19%, met een prestatieverbetering ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De orderportefeuille bereikte US$ 156,6 miljard, wat een jaarlijkse stijging van 19% vertegenwoordigt. Via het Bedrock-platform introduceerde AWS nieuwe API's voor fundamentele modellen, zoals Claude 3.5 Sonnet en Llama 3.1. Bedrock, volledig cloudgebaseerd, stelt ondernemingen in staat om hun eigen fundamentele modellen te ontwikkelen, die tienduizenden actieve klanten hebben bediend. AWS legt veel nadruk op de integratie en ontwikkeling van AI binnen het partnerecosysteem. In juni 2024 kondigde het een toezegging van US$ 230 miljoen aan voor het Generative AI Accelerator-programma, gericht op het helpen van wereldwijde startups om de ontwikkeling van AI-applicaties te versnellen. Daarnaast introduceerde AWS in juni veranderingen, waaronder verbeterde technische ondersteuning, kortingen voor MSP's en lagere vereisten voor servicepartners. Deze aanpassingen zijn bedoeld om het partnerecosysteem van AWS te versterken door het toegankelijker en voordeliger te maken voor een breder scala aan partners.
  • Microsoft Azure is de op één na grootste aanbieder op de markt voor clouddiensten, met een aandeel van 20% en een jaarlijkse groei van 29%. Microsoft beweerde dat AI-diensten 8% van de Azure-groei in Q2 2024 bijdroegen, tegen 7% in het vorige kwartaal. Met toegang tot geavanceerde modellen trok Azure AI meer dan 60.000 klanten aan, wat neerkomt op een groei van bijna 60% op jaarbasis. Als reactie op deze vraag heeft Microsoft verschillende modellen uitgebracht of geüpgraded, waaronder het grote taalmodel GPT-4o mini en het kleine taalmodel Phi-3 Vision. Microsoft Azure blijft zijn datacentervoetafdruk uitbreiden en kondigt aanzienlijke investeringen aan in Maleisië, Spanje en de Verenigde Staten. Deze investeringen omvatten infrastructuurontwikkeling en initiatieven gericht op het verbeteren van AI-vaardigheden.
  • Google Cloud was de derde grootste aanbieder, met een marktaandeel van 10% en een jaar-op-jaar groeipercentage van 30%. Per 30 juni 2024 bedroeg de omzet van Google Cloud US$ 78,8 miljard, een stijging ten opzichte van US$ 72,5 miljard in Q1 2024. Tegen het einde van Q2 hadden de AI-infrastructuur en generatieve AI-oplossingen van Google Cloud, zoals Vertex AI, Gemini for Workspace en Gemini for Google Cloud, miljarden aan inkomsten gegenereerd en werden ze gebruikt door meer dan 2 miljoen ontwikkelaars. Gemini levert zeer waardevolle functies in producten zoals Search, Workspace en Google Messages en is geïntegreerd in zes producten, die elk meer dan 2 miljard maandelijkse actieve gebruikers hebben. In juni 2024 introduceerde Google Cloud kanaalprivéaanbiedingen via de Google Cloud Marketplace, waarmee efficiënte transacties voor oplossingen van derden werden gefaciliteerd en kanaalpartners klantrelaties konden beheren van facturering tot omzetverantwoording. Daarnaast kondigde Google de opening aan van zijn eerste datacenter en cloudregio in Maleisië, naast uitbreidingen in Iowa, Virginia en Ohio.

Canalys definieert cloudinfrastructuurdiensten als diensten die infrastructuur (IaaS en bare metal) en platforms leveren die worden gehost door externe providers en via internet beschikbaar worden gesteld aan gebruikers.

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!