Witold Kepinski - 16 september 2024

Data en AI markt in Nederland bedraagt in 2027 dikke tien miljard euro

De Data & AI-markt in Nederland bedraagt naar verwachting tegen 2027 meer dan 10 miljard euro. Binnen de Data & AI markt wordt een onderscheid gemaakt in services en solutions, waarbij de verwachting is dat de marktomvang van services de komende jaren met 59% stijgt en die van solutions met 72%.

Data en AI markt in Nederland bedraagt in 2027 dikke tien miljard euro image

Belangrijke trends zijn daarbij zowel de verschuiving van een code-centrisch naar een data-centrisch AI-model als de groeiende vraag naar Edge AI technologie. Deze trends stimuleren de vooruitgang en adoptie van AI-technologieën in verschillende sectoren. De M&A dynamiek binnen de gehele Data & AI markt bevindt zich nog in een relatief vroeg stadium. Er is sprake van een gefragmenteerd landschap bestaande uit vele opkomende bedrijven, start-ups en scale-ups. Hoewel de mate van consolidatie, vergeleken met bijvoorbeeld de IT/Cloud services of Digital Agency markt, nog beperkt is, worden er al wel een aantal bedrijven met een actieve buy-and-build strategie geïdentificeerd. De verwachting is dan ook dat de M&A dynamiek de komende jaren een sterke vlucht vooruit neemt.

Een en ander blijkt uit een marktstudie van BDO Deal Advisory over de ontwikkelingen in de (inter)nationale Data & AI markt. De studie maakt onderscheid in de hoofdsegmenten van services en solutions, waarbij elk segment unieke sub-segmenten en toepassingen kent, welke bijdragen aan de groei en diversiteit van de markt.

Data & AI-services

Binnen Data & AI-services wordt onderscheid gemaakt tussen Managed Data & AI Services en Data & AI Consulting. Managed Data & AI Services aanbieders worden door bedrijven ingezet om hun data- en AI-infrastructuurbeheer te verzorgen, waardoor zij zich kunnen richten op het implementeren van bijvoorbeeld AI/ML-oplossingen. Dit stelt organisaties in staat om deze oplossingen snel en efficiënt te integreren, schaalvoordelen te behalen en daarmee sneller een ROI te realiseren. Data & AI Consulting-diensten bieden organisaties de nodige expertise om een effectieve Data & AI-strategie te ontwikkelen. Ze helpen bij het opzetten van datamanagement- en analyseoplossingen en begeleiden de implementatie van Machine Learning en andere geavanceerde technieken, zodat bedrijven hun doelstellingen efficiënter kunnen bereiken.

Data & AI-solutions

De Data & AI-oplossingen omvatten diverse platforms en applicaties die organisaties ondersteunen bij het beheren, analyseren en inzetten van data en AI-technologieën. AI-platforms, data science-platforms, synthetische data-platforms en BI-platforms vormen de kern van deze oplossingen, elk met specifieke functies en voordelen. Ook Enterprise en Customer Applications behoren tot deze categorie.
Enterprise Applications (B2B) vormen een cruciaal onderdeel van dit segment en zijn onder te verdelen in function-specifieke en industry-specifieke applicaties. Function-specifieke applicaties richten zich op het verbeteren van specifieke bedrijfsfuncties zoals klantondersteuning, financiën, IT-beveiliging en operationele processen, waarbij industry-specifieke applicaties zijn ontworpen om te voldoen aan de unieke behoeften en uitdagingen van specifieke sectoren. Customer applications (B2C) bieden daarentegen oplossingen voor consumenten, bijvoorbeeld op het gebied van entertainment of ter bevordering van de gezondheid.

M&A landschap

Zowel het Data & AI-services segment als het Data & AI Consulting segment worden voornamelijk gekenmerkt door een groot aantal start- en scale-ups. Eind 2023 werd ongeveer de helft van de key spelers in het services segment ondersteund door investeerders (incl. venture capital).

Een selectie van Nederlandse investeerders die actief zijn in de Data & AI sector en hiermee mogelijk aan de start staan van de consolidatiegolf zijn Mentha Capital, NPM Capital, Foreman Capital, Newion en Waterland. Op internationaal vlak zijn spelers als GIMV, EMK Capital en Partech actief binnen dit domein.

De markstudie van BDO Deal Advisory geeft nadere inzage in de overnames binnen de Data & AI markt in zowel ’22 als ‘23.

Markttrends

BDO Deal Advisory identificeert meerdere trends in hun marktstudie, waarbij er twee uitspringen. De eerste betreft de verschuiving van een code-centrisch naar een data-centrisch AI-model. Deze trend benadrukt het belang van data bij het bouwen van effectieve AI-systemen. Data-gedreven data management, synthetische data en geavanceerde data labeling tools worden steeds belangrijker om diverse data-uitdagingen aan te pakken, zoals toegankelijkheid, volume, privacy, veiligheid en complexiteit. Hierin ligt ook een steeds groter wordende rol voor data engineers en data scientists. De vraag naar gespecialiseerd personeel op dat gebied zal in toenemende mate stijgen. Dit kan daarmee voor zowel grotere corporates als consolidatoren een reden zijn om een niche speler over te nemen. De andere trend die eruit springt, is de groeiende vraag naar Edge AI. Edge AI maakt het mogelijk om data te verwerken op de plek waar deze wordt gegenereerd, biedt real-time inzichten, detecteert nieuwe patronen en voldoet aan strengere data privacy vereisten. Deze ontwikkeling faciliteert de vooruitgang van organisaties in AI-ontwikkeling, orkestratie, integratie en implementatie, wat leidt tot snellere en meer efficiënte bedrijfsprocessen. Edge AI introduceert geavanceerde technologieën die data kunnen verwerken op de plek waar deze wordt gegenereerd, wat zorgt voor lagere latentie en hogere efficiëntie.

Bedrijven die vooroplopen in Edge AI-technologie zijn aantrekkelijke overnamekandidaten voor grotere spelers die hun technologische capaciteiten willen versterken. Dit geldt vooral in sectoren zoals de gezondheidszorg, productie, en slimme steden, waar real-time data-analyse cruciaal is. Het kan hierbij helpen om patronen te detecteren, wat leidt tot snellere besluitvorming en verhoogde operationele efficiëntie.

Conclusie

De Data & AI-markt in Nederland groeit snel en biedt tal van mogelijkheden voor zowel startups, scale-ups als gevestigde ondernemingen. Met een sterke focus op innovatieve technologieën en een toenemende vraag naar AI-oplossingen blijft de markt evolueren en kunnen ondernemingen hun efficiëntie verhogen, klantgerichtheid verbeteren en innovatieve oplossingen ontwikkelen die een concurrentievoordeel bieden in een steeds veranderende markt. Door te investeren in of samen te werken met bedrijven die gespecialiseerd zijn in deze geavanceerde technologieën, kunnen organisaties hun positie versterken, innovatie stimuleren en competitief blijven in een snel evoluerende markt. De groei en adoptie van Data & AI in de Nederlandse markt biedt daardoor tal van kansen voor strategische overnames en investeringen. Investeerders onderstrepen de dynamiek en het potentieel voor verdere consolidatie en groei in de sector. Dit maakt Data & AI niet alleen een opwindende technologische ontwikkeling, maar ook een belangrijke drijfveer voor M&A-activiteiten in de sector!

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!