Witold Kepinski - 02 oktober 2024

Fusie en overname in datacentersector bereikt recordhoogte

De datacentersector staat op het punt een nieuw record te breken op het gebied van fusies en overnames (M&A). Na een tijdelijke dip in 2023, is de activiteit in 2024 weer sterk aan het toenemen. Volgens nieuw onderzoek van Synergy Research Group, zullen de totale investeringen in M&A-deals in de datacentersector in 2024 waarschijnlijk de 40 miljard dollar overschrijden.

Fusie en overname in datacentersector bereikt recordhoogte image

Hoewel 2021 en 2022 de absolute piekjaren waren met een totale waarde van ongeveer 50 miljard dollar aan gesloten deals, is de onderliggende trend van groei nog steeds aanwezig. De enorme deals van meer dan 10 miljard dollar in die jaren, zoals de overnames van CyrusOne, Switch, CoreSite en QTS, hebben weliswaar voor een deel van die groei gezorgd, maar zelfs zonder deze megadeals is de activiteit in de sector aanzienlijk gestegen zo meldt Synergy Research.

Private equity drijft markt

Een opvallende ontwikkeling is de toenemende invloed van private equity op de datacentermarkt. In 2020 was private equity goed voor 54% van de waarde van gesloten deals, een percentage dat sindsdien is gestegen tot 85-90%. Dit wordt gedreven door de groeiende vraag naar datacentercapaciteit, aangedreven door ontwikkelingen als cloud computing, sociale media en kunstmatige intelligentie.

"Datacenters worden gezien als veilige havens voor investeringen op de lange termijn," aldus John Dinsdale, Chief Analyst bij Synergy Research Group. "Specialistische datacenterbeheerders hebben moeite om de benodigde investeringen zelf te financieren, waardoor private equity een steeds grotere rol speelt."

Vooruitblik

Synergy verwacht dat de M&A-activiteit in de datacentersector op hoog niveau zal blijven. De combinatie van een groeiende vraag naar datacentercapaciteit en de aantrekkelijkheid van datacenters als investeringsobject voor private equity zal naar verwachting leiden tot verdere consolidatie in de markt.

ALSO BW tm 16-10-2024 Copaco BW 23-09 tm 06-10-2024
ALSO BN + BW tm 16-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!