Witold Kepinski - 02 oktober 2024

Cybersecurity-professionals overbelast: stress, onderbezetting en groeiende dreigingen

Cybersecurity-professionals wereldwijd ervaren steeds meer stress. Uit het recente onderzoek van ISACA blijkt dat maar liefst 66% van hen aangeeft dat hun job stressvoller is geworden in vergelijking met vijf jaar geleden. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn het steeds complexer wordende dreigingslandschap, onderbezetting en onvoldoende budget.

Cybersecurity-professionals overbelast: stress, onderbezetting en groeiende dreigingen image

Toenemende cyberaanvallen 

De toenemende druk op cybersecurity-teams komt niet uit de lucht vallen. 38% van de organisaties meldt een toename van cyberaanvallen in het afgelopen jaar. Social engineering, malware en denial-of-service aanvallen behoren tot de meest voorkomende bedreigingen. De verwachting is dat deze trend zich doorzet, waarbij bijna de helft van de organisaties verwacht in het komende jaar geconfronteerd te worden met een cyberaanval.

Tekort aan personeel en middelen 

Ondanks de groeiende dreiging, kampen cybersecurity-teams met een tekort aan personeel en middelen. Meer dan de helft van de organisaties geeft aan dat hun cyberbudget ondergefinancierd is. Daarnaast heeft een groot deel van de organisaties moeite met het vinden en behouden van gekwalificeerd personeel.

Wat zijn de grootste uitdagingen?

  • Tekort aan ervaren personeel: Bedrijven hebben moeite om gekwalificeerde cybersecurity-professionals te vinden, vooral op het gebied van soft skills zoals communicatie en probleemoplossing.
  • Onvoldoende budget: Veel organisaties investeren onvoldoende in cybersecurity, waardoor teams te weinig middelen hebben om effectief te kunnen opereren.
  • Complexer dreigingslandschap: De voortdurende evolutie van cyberdreigingen maakt het steeds moeilijker voor bedrijven om hun systemen te beschermen.

Wat kunnen bedrijven doen?

  • Investeer in je personeel: Zorg voor een aantrekkelijke werkomgeving en bied mogelijkheden voor groei en ontwikkeling.
  • Prioriteer cybersecurity: Maak van cybersecurity een strategische prioriteit binnen de organisatie en zorg voor voldoende budget.
  • Verbeter de bewustwording: Zorg ervoor dat alle medewerkers zich bewust zijn van de cyberrisico's en hoe zij hieraan kunnen bijdragen.
  • Werk samen met partners: Werk samen met andere organisaties en cybersecurity-experts om kennis te delen en best practices te ontwikkelen.

Conclusie 

De cybersecurity-sector staat voor grote uitdagingen. Om effectief te kunnen blijven, moeten bedrijven investeren in hun personeel, technologie en processen. Door samen te werken en kennis te delen kunnen we de cyberdreiging beter het hoofd bieden.

Voor meer informatie, kunt u het volledige rapport raadplegen op de website van ISACA: www.isaca.org/state-of-cybersecurity-2024

Copaco BW 23-09 tm 06-10-2024 DIC Awards BW tm 28-10-2024
ALSO BN + BW tm 16-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!