Redactie - 18 oktober 2024

Microsoft: sterke toename samenwerking tussen cybercriminelen en staten

Nation-state attacks laten zien dat cyberoperaties—of het nu gaat om spionage, sabotage of beïnvloeding—een prominente rol blijven spelen in de geopolitieke conflicten van vandaag. Dit wordt versterkt door toenemend bewijs van samenwerking tussen cybercriminelen en staten. Dit meldt het Microsoft Digital Defense Report 2024.

Microsoft: sterke toename samenwerking tussen cybercriminelen en staten image

Microsoft heeft zijn Microsoft Digital Defense Report 2024 onlangs gepubliceerd. Dit jaarlijkse rapport geeft een uitgebreid overzicht van het wereldwijde cybercriminaliteits-landschap en belicht de belangrijkste inzichten en trends op het gebied van cybersecurity.

Duidelijker dan ooit hebben nation-state attacks laten zien dat cyberoperaties—of het nu gaat om spionage, sabotage of beïnvloeding—een prominente rol blijven spelen in de geopolitieke conflicten van vandaag. Dit wordt versterkt door toenemend bewijs van samenwerking tussen cybercriminelen en staten. Nederland staat op de 11e plaats van landen in Europa en Centraal-Azië die het vaakst doelwit zijn van dergelijke aanvallen, wat het belang benadrukt van het versterken van onze nationale cybersecurity.

"Onze klanten worden dagelijks met meer dan 600 miljoen aanvallen geconfronteerd. We zien dat veranderende geopolitieke omstandigheden leiden tot nieuwe dreigingen, waaronder gerichte nation-state attacks. De betrokkenheid van Nederland bij geopolitieke kwesties zoals de oorlog in Oekraïne maakt dat ons land ook interessanter wordt voor gerichte aanvallen. Deze aanvallen en cyberactiviteiten van kwaadwillenden worden continu verfijnd. Neem AI, dat was vorig jaar een experiment voor cybercriminelen waar het nu een tactiek is geworden. We moeten samen, industrie en overheid, beter worden in het afschrikken van cybercriminaliteit door meer inbreuken te voorkomen en hardere sancties op te leggen. Het wordt tijd dat aanvallers niet langer in het voordeel zijn” aldus Rob Elsinga (foto), National Technology Officer Microsoft Nederland

Een greep uit de bevindingen van het rapport:

Statelijke actoren maken steeds vaker gebruik van cybercriminelen

De scheidslijn tussen statelijke actoren en cybercriminelen vervaagt steeds meer. Staten schakelen vaker cybercriminelen en hun tools in om aanvallen uit te voeren. Deze activiteiten nemen vooral toe tijdens militaire conflicten of regionale spanningen, waar cyberaanvallen een strategisch middel worden.

Rusland, Iran en China maken actief gebruik van geopolitieke spanningen om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden, met als doel de publieke opinie te sturen of het vertrouwen in de democratie te ondermijnen.

De Verenigde Staten en Israël zijn wereldwijd de grootste doelwitten van nation-state aanvallen. In Europa en Centraal-Azië zijn Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk en Polen de grootste doelwitten, terwijl Nederland op de 11e plaats staat.

De impact van AI op cybercriminaliteit

Cybercriminelen en staten experimenteren steeds vaker met het gebruik van AI voor cyberaanvallen. Zo wordt AI ingezet om mensen efficiënter en doelgerichter te beïnvloeden, en wordt AI veel gebruikt om audio en beelden te genereren.

Een collectieve aanpak van cybersecurity

De samenwerking tussen organisaties en de overheid blijft cruciaal voor het versterken van cybersecurity. Om beveiliging tegen cybercriminaliteit te verbeteren moeten de publieke en de private sector nauwgezet en toegewijd samenwerken.

Lees meer over de belangrijkste punten uit het rapport in het Microsoft Blog

Lenovo Channel Campagne vierkant Algosec 14/11/2024 t/m 28/11/2024 BW
Axians 12/11/2024 t/m 26/11/2024 BN+BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!