Meerderheid Nederlanders wil meer aandacht voor klimaatimpact van AI
55 procent van de Nederlanders vindt dat er meer aandacht moet zijn voor de klimaatimpact van AI. Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat bedrijven die claimen duurzaam te zijn en tegelijkertijd vol inzetten op AI, niet geloofwaardig zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Norstat onder meer dan 1000 Nederlanders.

AI-expert Aaron Mirck hoopt dat een AI-taks gebruikers bewuster maakt van de klimaatimpact van AI.
Klimaatimpact van AI
“We staan er niet vaak bij stil, maar elke keer dat je een mailtje stuurt of een online filmpje kijkt, wordt er data naar je mobiel of tv verstuurd en dat kost stroom. Ons digitale leven is nu al goed voor zo’n 4% van alle uitstoot - en daarmee vervuilender dan de luchtvaart. Digitale technologie wordt volgens onderzoek uiteindelijk verantwoordelijk voor 14% van alle broeikasgassen” aldus Mirck.
“Ook het gebruik van AI heeft impact op het klimaat. Het trainen van ChatGPT-3 zorgde voor zo’n 500 ton CO2-uitstoot, evenveel als duizend auto’s die duizend kilometer rijden. Elke vraag aan ChatGPT zorgt naar schatting voor meer dan 4 gram CO2-uitstoot, evenveel uitstoot als bij de productie van een plastic tasje en tien keer meer dan een zoekopdracht. Tegen 2027 zou ChatGPT evenveel stroom gebruiken als heel Nederland.”
Steeds meer Nederlanders staan erbij stil dat AI impact heeft op het klimaat. Zo maakt ongeveer de helft van de Nederlanders zich zorgen om de hoeveelheid stroom die AI-systemen nodig hebben. Drie op de zeven Nederlanders maakt zich zorgen dat de enorme energiebehoefte van AI de klimaatdoelen in gevaar zal brengen. Slechts een op de zeven Nederlanders maakt zich daar helemaal geen zorgen om.
Duurzame bedrijven die AI-gebruiken ongeloofwaardig
Vijftig procent van de Nederlanders vreest dat het stijgend gebruik van AI voor een stijging van de wereldwijde CO2-uitstoot zal zorgen. Theoretisch opgeleiden maken zich daar vaker zorgen om (60 procent) dan praktisch opgeleide Nederlanders (40 procent). 55 procent van de Nederlanders vindt dat er meer aandacht moet zijn voor de klimaatimpact van AI. Bij theoretisch opgeleide vrouwen is dat zelfs 70%.
Meer dan een op de drie Nederlanders vindt dat AI te vaak gezien wordt als oplossing voor het klimaatprobleem, terwijl AI het klimaatprobleem verergert. 45 procent van de Nederlanders vindt dat bedrijven die claimen duurzaam te zijn en tegelijkertijd vol inzetten op AI, niet geloofwaardig zijn.
Mirck: “Het is de vraag of de klimaatuitdaging van AI de verantwoordelijkheid is van individuele consumenten of bedrijven. Het is aan de overheid om AI-bedrijven te reguleren, zodat ze transparanter en duurzamer worden. Ik pleit voor een eerlijkere prijs voor het gebruik van generatieve AI-tools als ChatGPT. Digitale technologie zorgt voor meer uitstoot dan de luchtvaart, dus zou er niet alleen een vliegtaks moeten zijn, maar ook een AI-taks. Zo kunnen we wel genieten van de voordelen van AI, maar worden gebruikers aangemoedigd om bewuster en duurzamer om te gaan met AI-tools.”
Aaron Mirck is auteur, AI-expert en keynote spreker over technologie. Zijn laatste boek is ‘AI, voorbij de hype’.