Witold Kepinski - 08 april 2025

NCC Global Cyber Policy Radar toont verschuivend geopolitiek landschap

In de derde editie van het Global Cyber Policy Radar-rapport van NCC Group en Fox-IT worden de belangrijkste trends en ontwikkelingen op het gebied van cybersecuritywet- en regelgeving in kaart gebracht.

NCC Global Cyber Policy Radar toont verschuivend geopolitiek landschap image

De Cyber Policy Radar biedt organisaties waardevolle inzichten in veranderende beleidskaders en regelgeving die hun digitale strategie kunnen beïnvloeden. De analyse is gebaseerd op de ervaringen van NCC Group en Fox-IT als adviseurs van overheden wereldwijd, met onder andere:

  • Regulation Radar, met inzichten in aankomende wet- en regelgeving;
  • belangrijke recent beleidsontwikkelingen;
  • speciale aandacht voor regelgeving op het gebied van operationele technologie (OT);
  • drie vragen die organisaties zichzelf kunnen stellen in de komende maanden.

De geopolitieke context is veranderd

Het rapport laat zien dat overheden steeds actiever worden in cyberspace, wat nieuwe uitdagingen met zich meebrengt voor bedrijven die van nationaal belang zijn. Ook wordt duidelijk dat veel regeringen, na de verkiezingen van 2024, nog volop bezig zijn met het bepalen van hun cyberstrategieën. Tegelijkertijd worden de regels rond het melden van incidenten strenger én ingewikkelder.

De Global Cyber Policy Radar van Fox-IT en NCC Group duikt in deze ontwikkelingen en laat zien wat ze betekenen voor organisaties wereldwijd:

  • Worden cyberregels de uitzondering in een wereld vol steeds strengere regelgeving?
  • Loopt het tijdperk van internationale samenwerking rond AI-veiligheid op zijn eind?
  • Hoe diep zullen wettelijke eisen en aansprakelijkheid doordringen in de toeleveringsketen?

Kat Sommer, Group Head of Government Affairs bij NCC Group: “Nu de verkiezingen van 2024 achter ons liggen, wordt steeds duidelijker hoe geopolitieke spanningen de koers van wereldwijd cyberbeleid bepalen. Internationale handelsconflicten zetten druk op bestaande verhoudingen, terwijl overheden zich steeds meer richten op het versterken van hun nationale cyberverdediging.”

“De groeiende bezorgdheid over buitenlandse invloed op kritieke infrastructuur en gevoelige data leidt tot een duidelijke kentering: meer nadruk op nationaal eigendom, het terughalen van strategische toeleveringsketens en intensiever toezicht op vitale systemen. Deze ontwikkelingen markeren een verschuiving naar een meer interventionistische en protectionistische benadering van regelgeving.”

“In deze onvoorspelbare context is het actief beheersen van cyberrisico’s geen luxe, maar een voorwaarde voor duurzame en winstgevende bedrijfsvoering. Organisaties die nu niet investeren in robuuste cyberweerbaarheid lopen niet alleen het risico op toekomstige non-compliance – zeker nu veel wetgeving, zoals binnen de EU, nog in ontwikkeling is – maar ondermijnen ook hun eigen veerkracht voor de lange termijn.”

Regelgeving rond Operationele Technologie (OT)

Door de toename van cyberaanvallen op operationele technologie (OT) zien we dat beleidsmakers de regelgeving aanscherpen en uitbreiden naar industriële organisaties. Er worden nieuwe, strengere controles ingevoerd om beter grip te krijgen op de beveiliging van deze kritieke systemen. Volgens het Threat Intelligence Report van NCC Group was de industrie in 2024 het meest getroffen, met 1.424 ransomware-aanvallen – een forse stijging ten opzichte van het jaar ervoor. Deze aanvallen veroorzaakten flinke ontwrichting, legden vitale infrastructuur plat en zorgden voor langdurige uitval van diensten.

Luc Manfredi en Ray Robinson, OT- en ICS-experts bij NCC Group, benadrukken hoe serieus deze dreiging is. Zij wijzen op de noodzaak van robuuste beveiligingsmaatregelen én op de rol die regelgeving speelt in het vergroten van de digitale weerbaarheid van industriële omgevingen.

Lees hier het volledige rapport: Global Cyber Security Policy Radar | Fox IT

DIC Security Day BW tm 1 juli 2025 Verkada BW 10-04 tm 25-04-2025
Jamf Cybersec 2025 2 BW + BN

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!