Dell Technologies en Microsoft over de toekomst van werk: “Bepaal een strategie”
Onze werkende levens worden meer en meer beïnvloed door generative AI (GenAI). Steeds meer bedrijven zoeken en vinden usecases waarbij ze deze vorm van kunstmatige intelligentie inzetten om op een nieuwe manier te werken en de eigen interne processen, of de dienstverlening richting klanten te verbeteren.
Shanna Bosmans houdt zich als Chief Hybrid Officer bij Microsoft Nederland bezig met de toekomst van werk. Wilco Zwerus, Head of Client Solutions Group Netherlands bij Dell Technologies, denkt vanuit zijn functie onder meer na over het toevoegen van intelligentie aan de werkplek. Bij allebei komt het onderwerp GenAI tijdens hun werk continu op tafel. Ze gingen er voor de camera’s van Dutch IT Channel samen over in gesprek.
Bosmans ziet GenAI vooral als een kans om op een nieuwe manier na te denken over hoe we werken. 64 procent van de mensen zegt niet genoeg tijd of energie te hebben om hun werk goed te doen, zo bleek uit de laatste Work Trend Index van Microsoft. Leidinggevenden hebben tegelijkertijd moeite om op strategisch niveau over innovatie na te denken. GenAI kan bijdragen om die uitdagingen op te lossen, vindt Bosmans. Het kan onder meer een waardevol hulpmiddel zijn bij repeterend werk, waardoor er meer tijd en energie overblijft voor uitdagendere taken. Uit Microsofts laatste onderzoek blijkt dat 67 procent van de kenniswerkers in Nederland GenAI al omarmt.
Geschikte usecases
Bedrijven zoeken ondertussen naar geschikte usecases, afhankelijk van de persona’s in hun organisatie. Het is vaak nog wel uitdagend om die toepassingen te vinden, zo merkt Zwerus. Juist omdat er zoveel mogelijkheden zijn. Maar er komen steeds meer hulpmiddelen die daarbij ondersteunen. Het is belangrijk om medewerkers mee te nemen in de transitie, zo geeft hij ook aan.
Dat de mogelijkheden van GenAI buiten kijf staan, bleek onder meer uit de uitkomsten van de GenAI Pulse Survey van Dell Technologies, eind vorig jaar. 72 procent van de IT-beslissers ziet GenAI als een aanzienlijke of zelfs een transformerende verandering voor hun bedrijfsvoering. 62 procent verwacht binnen een jaar al positieve resultaten te zien. Bosmans ziet vanuit Microsoft-onderzoek echter dat 60 procent van organisaties geen plan en visie hebben om AI te implementeren.
Meer inclusiviteit
Dell Technologies en Microsoft zijn al jarenlang partners. Ook op AI-gebied weten de twee bedrijven elkaar te vinden. Onder meer met gezamenlijke kennissessies, maar ook met een bundeling van soft- en hardware. Dat zal in de toekomst steeds verder worden uitgebreid, zo verwachten Bosmans en Zwerus. Alles met het doel om de medewerkerstevredenheid te verbeteren en zelfs voor meer inclusiviteit te zorgen.
Volgens zowel Bosmans als Zwerus is het niet te voorspellen wat voor toepassingen GenAI de komende jaren op gaat leveren. Maar dat het grote invloed gaat hebben, daar twijfelen ze niet aan. Ze adviseren organisaties te onderkennen dat het geen toekomstmuziek meer is en aan de slag te gaan met het bepalen van een strategie.