Gemeenten lanceren Digitale Agenda 2028
Digitalisering verandert volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) onze samenleving ingrijpend en neemt enorme kansen met zich mee, maar ook grote risico’s. De Digitale Agenda Gemeenten 2028 wil daarom met 3 principes sturen op digitalisering: door te normeren en te democratiseren, door mogelijk te maken en door kansen te benutten.
Eerste exemplaar voor staatssecretaris Szabó
Tijdens een mini-symposium bij de VNG op 4 september nam staatssecretaris Szabó van digitalisering het eerste exemplaar in ontvangst. Daarop volgde een paneldiscussie met Peter Snijders, voorzitter VNG-commissie Informatiesamenleving, Marga Waanders, lid VNG-College van Dienstverleningszaken en Frank Tierolff, voorzitter raad van bestuur Kadaster.
Normeren en democratiseren
Digitalisering moet volgens het eerste principe passen binnen onze normen, democratie en rechtsstaat. We beschermen de grondrechten van onze inwoners en onze publieke waarden, zoals transparantie, veiligheid en privacy, en bestrijden discriminatie. Bijvoorbeeld met een register waarin alle algoritmen van de overheid openbaar en controleerbaar worden gemaakt.
Mogelijk maken
Het tweede principe houdt in dat gemeentelijke dienstverlening aansluit bij de behoeften van inwoners en bedrijven. Deze moet laagdrempelig, veilig en betrouwbaar zijn, of het nu gaat om een vergunning, een paspoort, een uitkering of een melding over de openbare ruimte. Persoonlijke gegevens moeten altijd veilig zijn.
Kansen benutten
Ten derde zetten we digitalisering in voor maatschappelijke vraagstukken, zoals bestaanszekerheid, wonen en klimaat en energie. Met de juiste data op het juiste moment kunnen we samen grote stappen zetten. En met een digitale koppositie investeren we in het verdienvermogen van de Nederlandse economie.
Samenwerking en standaardisatie
Digitalisering vraagt om nauwe samenwerking en standaardisatie. Zo kunnen gemeenten als één sterke bestuurslaag de vele maatschappelijke opgaven effectief aanpakken. Met de Digitale Agenda 2028 bouwen gemeenten aan een digitale toekomst die voor iedereen werkt.