Witold Kepinski - 19 september 2016

Huismer cartridges werken door firmware update niet in enkele HP printers

Er zijn onlangs problemen geconstateerd bij het gebruik van een drietal series huismerk cartridges in enkele HP printers. Dit is niet alleen het geval bij bijvoorbeeld 123inkt huismerk cartridges, maar ook bij andere huismerken zoals van alleeninkt.nl. HP zegt dat zijn printers wel werken met huismerken maar dan moeten ze wel voorzien zijn een originele HP security chip. Het gaat hoofdzakelijk om printers uit de HP Officejet Pro-reeks, met name om types HP 6830, 8610, 8615, 8620, 8625, 8630, 8640, 8660, x451dn, x451dw, x476dn, x476dw, x551dw, en x576dw.

Gebruikers kregen volgens 123inkt de foutmelding: "Probleem met cartridge. Een of meerdere cartridges lijken te zijn beschadigd. Verwijder de cartridges en vervang ze door nieuwe cartridges". Dit is echter niet het geval, er is niets mis met de 123inkt huismerk cartridges, aldus 123inkt. Volgens 123inkt wordt het probleem volgens eigen onderzoek veroorzaakt door de HP-firmware, wat als gevolg heeft dat een drietal series huismerk cartridges niet meer in deze printers werken. Er is direct geschakeld met de chipfabrikant die het probleem heeft bevestigd en op dit moment zijn er voor een aantal van deze cartridge series reeds nieuwe chips in productie, aldus 123inkt. Het gebruik van 123inkt cartridges blijft dus volkomen veilig en beschadigt niet de printer. Lees hier het complete persbericht van 123inkt (met lijst van getroffen HP printers). Ook alleeninkt.nl heeft een persbericht gestuurd.

HP security chip

HP meldt in een reactie: “HP verbetert voortdurend de veiligheid van haar producten voor klanten. Vanaf eind 2015 heeft HP aanpassingen gedaan aan een select aantal printers, te weten de HP OfficeJet, OfficeJet Pro en OfficeJet Pro X printers. Dit om HP’s innovatieve printers te beschermen en de communicatie tussen de cartridge en de printer te beveiligen. Deze printers werken overigens nog steeds met ‘refilled’ ofwel ‘remanufactured’ cartridges die beschikken over een originele HP security chip. Andere cartridges werken mogelijkerwijs niet. HP heeft deze veiligheidsaanpassingen gedaan om onze innovaties en intellectueel eigendom te beschermen. In veel gevallen waren deze veranderingen voorgeinstalleerd in de HP printer en in sommige gevallen geinstalleerd als deel van de printer firmware update.”

Rechtszaken

HP en 123inkt liggen zo af en toe met elkaar in de clinch en vechten dit uit bij de rechter. In april 2015 won HP heeft een kort geding tegen 123inkt.nl. Op de homepage van 123inkt.nl stond daarna tijdelijk een rectificatietekst die het bedrijf na een kort geding op last van HP moeten plaatsen. HP verloor echter eind 2015 het octrooigeschil van webwinkel 123inkt.nl (onderdeel van Digital Revolution BV). In een door HP aangespannen procedure stelde de rechter in een vonnis van 25 november 123inkt.nl in het gelijk zo meldt rechtspraak.nl. HP moet hierbij de proceskosten, aan de zijde van Digital Revolution tot op heden begroot op 93.452,55 euro aan salaris, betalen. De rechter had overigens ook in 2015 123inkt.nl opnieuw in het gelijk gesteld in een octrooigeschil met Samsung. In het hoger beroep dat aangespannen werd door Samsung zijn alle vorderingen afgewezen; 123inkt.nl mag haar huismerk toners voor Samsung printers blijven verkopen.

WK

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!