Veel ICT-ondernemingen met financieringsvraagstukken

01-06-2016 | door: Jeroen Bordewijk
Deel dit artikel:

Veel ICT-ondernemingen met financieringsvraagstukken

Volgens Martijn Voorhuis en Rein Hoogland van Nexyz zitten veel ICT-ondernemingen met financieringsvraagstukken en wil NexyZ zich verder positioneren en profileren naar een markt die volop in beweging is. “We willen in de versnelling. Belangrijke markttrends zijn big data, data analytics en artificial intelligence (AI). We zien daar heel interessante businesscases. En ook voor managed services weten we nog altijd veel kopers te vinden. Een consolidatiemarkt, maar toch vlakt de groei daar niet af.”

Maar de grootste groeimarkt volgens NexyZ is IoT. De vraag is alleen: hoe pak je dat op, ook gelet op alle uitdagingen op het gebied van privacy? Hoogland: “Het is overweldigend hoeveel businessmodellen in de (nabije) toekomst dankzij IoT zullen worden geoptimaliseerd. In veel apparaten zitten gegevens die uitleesbaar zijn. Door bijvoorbeeld de data in een Cv-ketel te verzamelen, kun je op afstand errors registreren en het verbruik bijhouden. Daardoor wordt het in de toekomst mogelijk te besparen op het bezoek van een storingsmonteur, omdat een probleem in het servicecenter al duidelijk is en de klant het probleem in veel gevallen zelf kan oplossen.”

Hoewel we volgens Voorhuis met IoT nog bij de 'innovators' zijn en nog niet bij de 'early majority' – laat staan de 'late majortiy' – is de vraag wel: hoe hard gaat het als de schuif straks écht opengaat? “IDC voorspelt dertig miljard devices verbonden met het internet in 2020, tegen twintig miljard nu. Wij adviseren waar investeerders naartoe moeten met hun geld en dat is onder andere IoT, ook al hebben mensen nog geen sensor in de ijskast die vaststelt of er nog genoeg melk is. Aan ons de taak om duidelijk te maken dat IoT er wel degelijk aankomt en dat we nú moeten investeren.”

Lees meer

Terug naar nieuws overzicht