Redactie - 22 maart 2017

Scale Computing wil het leven van de systeembeheerder simpeler maken

Scale Computing wil het leven van de systeembeheerder simpeler maken image

Er zijn maar twee woorden nodig om te omschrijven wat Scale Computing doet: Hyperconverged Infrastructures. Maar als het gaat om het belang daarvan en de unieke eigenschappen van het bedrijf, dan raakt Johan Pellicaan, managing director EMEA, niet uitgepraat. Het bedrijf zit midden in een zoektocht naar geschikte partners.

Scale Computing wil IT eenvoudiger maken in het MKB, mid-market en bij distributed enterprises. Pellicaan legt uit hoe. “Je ziet bij bijna elk bedrijf dat in het netwerk traditionele servers, opslag en virtualisatiesoftware worden gecombineerd. Die manier van werken heeft een aantal nadelen. Je moet van verschillende vendoren dingen aan elkaar knopen. Het kost meer tijd, geeft meer risico’s en je creëert vooral meer complexiteit. En daardoor zijn ook de kosten hoger.”

Taxichauffeur

“Je kunt onze doelgroep vergelijken met een taxichauffeur”, vervolgt Pellicaan. “Een taxichauffeur wil drie dingen. Hij wil klanten comfortabel van A naar B brengen, zo min mogelijk kosten per kilometer maken en erop kunnen vertrouwen dat zijn motor het gewoon altijd doet. Hij gaat niet elke ochtend zijn bandenspanning of oliepeil controleren.”

De echt grote enterprises zijn, als je die vergelijking doortrekt, eerder een Formule-1-team, legt Pellicaan uit. “Bij een Formule-1-team zijn er allerlei specialisten die zich continu over bijvoorbeeld het remsysteem of de aerodynamica buigen. Zo zijn er bij de grote enterprises techneuten in dienst die alleen maar bezig zijn met networking of virtualisatie. Dat is iets compleet anders.”

Schaalbaarheid

Scale richt zich dus op de spreekwoordelijke taxichauffeurs: bedrijven die behoefte hebben aan een eenvoudige en altijd werkende infrastructuur. Het bedrijf bestaat sinds 2007 en hoorde in 2012 bij de pioniers als het gaat om Hyperconverged Infrastructures. In zijn HC3-platform combineert Scale servers, storage en virtualisatie tot één eenvoudige oplossing.

Het voordeel van ‘Hyperconverged’ zit volgens Pellicaan vooral in efficiëntie en schaalbaarheid. “Je bent als bedrijf niet gebonden aan een duur systeem. Je start gewoon met een cluster van bijvoorbeeld drie nodes. Als je merkt dat je compute power of je storage, verdeeld over die nodes, richting de 75 procent gaat dan koop je er op een gegeven moment een nieuwe node bij. Die kunt je heel eenvoudig aan het systeem toevoegen en daarna neemt de software het over. En je koopt die nodes altijd tegen de prijs van dat moment. Dat is voordeliger, omdat de prijs voor dezelfde capaciteit continu daalt.”

Onderscheidend

Scale was in haar eerste jaren alleen actief in de VS, waar het erg succesvol is. Daar kwam een paar jaar geleden Groot-Brittannië bij en met de aanstelling van Pellicaan, ruim een half jaar geleden, werd dat gebied uitgebreid tot compleet EMEA.

Pellicaan: “Ik kende Scale zeker al. Een oud-collega van me is er Chief Revenue Officer.” In Europa is het bedrijf nog wel minder bekend dan een aantal concurrenten, maar dat gaat, als het aan Pellicaan ligt, snel veranderen. Scale onderscheidt zich van de concurrentie onder andere doordat het niet voor VMware kiest voor het virtualisatiegedeelte van haar oplossing, maar voor de open source software van KVM. “Die hebben wij verpakt, samen met de rest van de infrastructuur, in een single management interface. Daar zit dus het management voor de virtualisatie, compute en storage ingebouwd. Die interface is zo eenvoudig en intuïtief als een Apple-product. Voor de totale combinatie van storage, servers en virtualisatie geldt dat je er na één tot twee uur training mee aan de slag kunt. Dat is bij andere oplossingen een heel ander verhaal.”

Lage kosten

“Een ander groot voordeel is dat de kosten laag blijven. Veel virtualisatiesoftware is gelicenseerd per core. Daardoor blijven de kosten steeds stijgen. Veel organisaties zijn dat echt beu”, vervolgt Pellicaan. “Ik weet dat KVM niet zo bekend is en dat krijgen we bij klanten ook vaak te horen. Dan vertellen wij dat Google’s compute engine is gebaseerd op KVM en dat Apple er onlangs op is overgestapt en daarmee miljoenen dollars heeft bespaard. Dat wil toch wel iets zeggen.”

Partners

Ondertussen is in EMEA de zoektocht naar partners van start gegaan. Het bedrijf kondigde begin maart het nieuwe Scale Partner Community (SCP) channel programma aan. Het programma kent drie certificeringen: Silver, Gold en Platinum. Daarbij gaat het volgens Pellicaan niet om omzet, maar vooral om kennis en toewijding. Het programma bevat verschillende opties voor referral partners, resellers, managed service providers, distributiepartners en ISV’s.

Strategische keuze

“We hanteren voor honderd procent een partnermodel”, verduidelijkt Pellicaan. “Dat past gewoon bij de markt die we adresseren. We zoeken daarbij partners die echt een strategische keuze voor ons willen maken. Dat hoeven geen heel grote bedrijven te zijn, maar het kunnen absoluut ook lokale spelers uit pakweg Drachten, Middelburg of Vilvoorde zijn. Geen dozenschuivers, maar bedrijven die door hun klanten om hun mening worden gevraagd en daarmee waarde toevoegen. Ze moeten zien dat de IT-wereld verandert en daarin mee durven gaan, zonder dat ze vast blijven houden aan de spelers die ze kennen.”

Uiteindelijk wil Scale een kanaal met ongeveer vijftig tot honderd partners in Nederland opzetten. Sinds kort is er ook een samenwerking met distributeur Dupaco. “We gaan met hen verschillende sessies organiseren voor resellers om duidelijk te maken wat Scale toe kan voegen en hoe we de markt kunnen bedienen.”

Eenvoud

Het draait om eenvoud, zegt Pellicaan, die op dat gebied fan van Apple is. “Daar hoef je geen handleiding voor te lezen. Maar veel andere producten of oplossingen in de IT zijn veel te complex. Zelfs ik, met ruim dertig jaar IT-ervaring, stuit nog regelmatig op dingen die ik niet voor elkaar krijg. Daar kan ik slecht tegen. Eigenlijk komt het er op neer dat wij het leven van de systeembeheerder simpeler willen maken en dat we dat doen door ons niet af te vragen wat we allemaal toe kunnen voegen, maar juist wat we weg kunnen halen, zodat ze zich kunnen richten op andere uitdagingen die belangrijker en vaak ook leuker zijn.”

Bekijk op deze link de video over Scale Computing

Door: Johan van Leeuwen

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!