Intuïtief netwerk zorgt voor omwenteling

04-09-2017 | door: Blog
Deel dit artikel:

Intuïtief netwerk zorgt voor omwenteling

Met de aankondiging van ons nieuwe, intuïtieve en zelflerende netwerk komt de volledige automatisering van het netwerk een stuk dichterbij. Het netwerk monitoren, optimaliseren en voortdurend op ‘100%’ houden, het kan allemaal automatisch. Onderdelen die we hebben aangekondigd, zoals het DNA Platform en Software Defined Access nemen handmatig werk over dat anders 60 tot 80 procent van de tijd van de netwerkbeheerders in beslag neemt. Ook op securitygebied levert het intuïtieve netwerk een essentiële bijdrage.

Weg geautomatiseerd?

Een prachtig perspectief voor bedrijven. Maar wat blijft er nog over voor onze partners, als alles is weg geautomatiseerd is? Natuurlijk, er moet nog steeds netwerkapparatuur worden geleverd. Maar dan? Om te beginnen gaat automatisering voorlopig nog niet vanzelf. De functionaliteit van die apparatuur moet geprogrammeerd worden op basis van de eisen van de klant. Hier ligt de nieuwe rol die we voor onze netwerkpartners zien. Op het eerste gezicht misschien wat defensief: de netwerkwereld verandert en er zit niets anders op dan om mee te veranderen. Terwijl de automatisering van het netwerk juist kansen biedt!

Nieuwe kansen

De digitale transformatie is in volle gang en voor die transformatie kan het netwerk – nee: moet – het netwerk een essentiële rol spelen. Het nieuwe netwerk haalt de complexiteit uit wat eigenlijk allang niet meer complex had mogen zijn! De enorme besparingen aan tijd en geld die dat oplevert, kunnen worden omgezet in innovatie ondersteuning van de business. ‘Kunnen’, want dat moet dan nog wel gebeuren. Híer kunnen partners voor toegevoegde waarde zorgen, door nieuwe, netwerkgedreven ontwikkelingen bij hun klanten te ondersteunen, bijvoorbeeld op basis van Internet of Things. Of door een sterke rol te spelen bij de analyse van netwerkdata of de ‘cloudificering’ van het netwerk, bijvoorbeeld met een aanbod van pay per use, ook voor het netwerk!

Nieuwe securitydiensten

Verder gaat het netwerk, nog meer dan nu al het geval is, een sleutelrol spelen binnen de security. Door veel meer zicht op wat er precies op het netwerk gebeurt en door de betere beheermogelijkheden zijn onregelmatigheden en binnendringers veel sneller te vinden. Hier maakt het intuïtieve netwerk een grote sprong voorwaarts. Ook op dit terrein liggen nieuwe mogelijkheden voor securitydiensten die onze partners hun klanten kunnen bieden om aanvallen zo snel mogelijk te ontdekken en te isoleren.

Niet vanzelf

Eerder heb ik op deze plaats aangegeven dat wie als eerste in technologische ontwikkelingen meegaat, ook als eerste de vruchten plukt. Intussen heb ik van diverse partners gehoord dat zij graag in de verandering meegaan en met het nieuwe netwerk aan de slag willen. Een enkeling liet zelfs weten: “We love it!”. Maar we realiseren ons dat zo’n verandering niet vanzelf gaat. Hoe gaan de nieuwe verdienmodellen er precies uitzien? En wat betekent het voor de positionering? Hoe moeten partners zich nieuwe netwerkvaardigheden eigen maken? Daarom helpen we met de ontwikkeling van nieuwe diensten en zorgen we voor de nodige trainingen. Daar laten we het niet bij, de nieuwe diensten moeten natuurlijk aan de man worden gebracht. Ook daar helpen we mee.

Daan de Groot, Head of Partner Organization bij Cisco

Terug naar nieuws overzicht
Software