Britse NCSC waarschuwt voor beveiligingssoftware Kaspersky Lab
03-12-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

Britse NCSC waarschuwt voor beveiligingssoftware Kaspersky Lab

Het Britse NCSC waarschuwt overheidsdiensten voor het gebruik van de software van beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab. De software zou kunnen worden uitgebuit door de Russische overheid.

Dit meldt de BBC. Kaspersky Lab ligt al langer onder vuur. Zo publiceerde de Wall Street Journal begin oktober een artikel waarin wordt gesteld dat de software van Kaspersky Lab is gebruikt om geheime data van de thuiscomputer van een NSA-medewerker te stelen. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft Amerikaanse overheidsinstellingen verboden Kaspersky Lab-software nog te gebruiken.

Ook zorgen bij Britse NCSC 

Ook het Britse NCSC waarschuwt nu dus overheidsdiensten voor de software van Kaspersky Lab. Het centrum benadrukt dat de waarschuwing alleen geldt voor overheidsdiensten en niet voor bedrijven of consumenten. Desondanks heeft de bank Barclays besloten software van Kaspersky Lab niet meer gratis aan te bieden aan klanten. De bank spreekt over een voorzorgsmaatregel.

Kaspersky Lab ontkent overigens betrokkenheid bij Russische spionage. CEO Eugene Kaspersky gaf eind november aan dat Kaspersky Lab uit Rusland zou vertrekken indien inlichtingendiensten zijn bedrijf zouden vragen om gebruikers te bespioneren.

Terug naar nieuws overzicht