Portland evalueert 2017 en blikt vooruit op het nieuwe jaar

24-01-2018 | door: Dick Schievels

Portland evalueert 2017 en blikt vooruit op het nieuwe jaar

Zoals u elders op de Dutch IT-channel website al heeft kunnen zien en lezen (videoreportage) , hield IT-distributeur Portland Europe onlangs een geslaagde eerste versie van zijn MSP Party, een evenement speciaal gericht op Managed Service Providers (MSP’s). De party vond plaats op 11 januari, een geschikt moment voor Portland-CEO en -oprichter George van Brugge om weer eens even kort terug en vooruit te blikken.

“2017 was voor Portland een jaar van transformatie”, aldus Van Brugge tijdens zijn openingsspeech. “We hebben een groot aantal zaken aangepakt en het resultaat is dat we de MSP nog beter kunnen helpen productiever en winstgevender te worden.” Tot Portlands belangrijkste wapenfeiten van 2017 rekent Van Brugge het opstarten van een samenwerking met onderzoeksbureau Gartner, het op poten zetten van het eerste MSP Benchmark-onderzoek van de Benelux en het organiseren van een flink aantal kennissessies over de GDPR/AVG. Bovendien werd het portfolio uitgebreid met een aantal interessante nieuwe softwareleveranciers, zoals BarracudaMSP, ConnectWise, Continuum en ITGlue.

MSP Hype Cycle

De samenwerking met Gartner bestaat uit een tienjarig contract dat Portland toegang verschaft tot de in totaal 1750 technologieën die door de onderzoekers van Gartner op de voet gevolgd worden, vertelt Van Brugge. Daarop gebaseerd lanceerde Portland juni 2017 zijn eerste MSP Hype Cycle, een tool die in kaart brengt wat voor Managed Service Providers de meest relevante, opkomende technologieën zijn. Door ieder jaar een nieuwe MSP Hype Cycle uit te brengen, wordt tevens de snelheid waarmee al die verschillende technologieën zich ontwikkelen, gemonitord.  Daarmee krijgt de MSP meer zicht op wanneer hij een bepaalde technologie moet omarmen, zodat hij niet te laat voorsorteert op die betreffende technologie.

De MSP Hype Cycle voor 2018 werd tijdens de MSP Party gepresenteerd door Cees Quirijns, Chief  Operations Officer bij Portland. Hij vestigde daarin expliciet de aandacht op drie onderwerpen die volgens hem (en Portland) dit jaar in de wereld van de MSP een belangrijke rol gaan spelen. Ten eerste is dat de blockchain-technologie. “Blockchain gaat niet alleen de business van je toeleveranciers en je klanten verstoren”, waarschuwt hij de MSP, “maar heeft ook de potentie straks je eigen business te disrupten.” Als tweede hot topic noemt hij de GDPR, de European Data Protection Regulation, in Nederland beter bekend als de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Quirijns: “Dat biedt onze klanten in het IT-domein grote kansen, maar is tegelijkertijd een mogelijke bedreiging voor ze.” En thema drie is Business Continuity. “Dat wil zeggen: je moet als MSP steeds beter in staat zijn alles netjes in de lucht te houden, want dat gaan eindgebruikers steeds nadrukkelijker van jeverlangen.”

Vooruitblik

Betreffende de nieuwe MSP-vendoren die Portland aan zijn ecosysteem heeft toegevoegd, wijst Van Brugge zijn gehoor op de ‘golden rule’ die Portland daarbij hanteert en die inhoudt dat alle oplossingen in het Portland-portfolio onderling moeten kunnen connecteren via API’s. Als dat nog niet kan dan springt Portland in de bres. “Wij zorgen ervoor dat het portfolio dat wij aan boord halen, fantastisch met elkaar connecteert.”

Vooruitblikkend op 2018 belooft Van Brugge zijn MSP-publiek: “We gaan vanaf nu veel meer acteren en opereren vanuit de gedachte wat een oplossing de business te bieden heeft, en minder focussen op wat een oplossing op productniveau nu precies allemaal wel of niet aan features en benefits in huis heeft. En we gaan jullie ook niet elke dag lastig vallen met telefoontjes als: je moet nu dit kopen, want dan kun je zoveel korting krijgen. Wat wij wel gaan doen, is jullie relevantie bieden op basis van door ons opgestarte gesprekken met de engineers van door ons geselecteerde partijen in de MSP-industrie. Want ondanks de enorme informatiestromen die op ons afkomen, willen we als Portland een heel heldere blik houden op alles wat er plaatsvindt in de wereld van managed services.”

Tweede helft 2018

Tot slot zoomt Van Brugge in op Portlands plannen voor de tweede helft van 2018. “De tweede helft   van 2018 gaan we een verdere verdieping doorvoeren in wat wij aanduiden als de business-laag: Best Practices voor MSP’s”, rondt hij af. “Daarbij nemen wij, indien gewenst, de financiën van een IT-dienstverlener onder de loep om te kijken hoe we hem kunnen helpen winstgevender te worden. We gaan daarin weer een keer terug naar de rekentafel, om aldus te achterhalen wat er zoal kan worden gedaan om meer marge te genereren. Want nogmaals, waar het tenslotte voor ons als Portland allemaal om draait, is ervoor zorgen dat jullie ook in 2018 opnieuw efficiënter, productiever en winstgevender worden.”

Bekijk de video van de Portland Europe MSP Party.

Door: Dick Schievels

Terug naar nieuws overzicht
Software