GridGain het open source alternatief voor SAP HANA

08-04-2018 | door: Hans Steeman

GridGain het open source alternatief voor SAP HANA

Goede voorbeelden doen volgen. Start-up GridGain heeft veel geleerd van het succes van de SAP HANA in-memory database. Het open-source project GridGain, dat gebouwd is op het Apache Ignite fundament, helpt gebruikers aan een goed alternatief. Nu de markt voor in-memory databases flink groeit, is dit een project met een hoge gun factor. Het Chinese Huawei is een van de grote klanten en gebruikt de software in tal van toepassingen, waaronder zijn cloud- en telecommunicatie-oplossingen.

In-memory databases hebben de wind mee nu IoT steeds meer vorm krijgt. IoT staat borg voor grote hoeveelheden ruwe data. Deze Big Data vraagt op zijn beurt weer om veel rekenwerk en rekencapaciteit. In-memory databases kunnen door hun snelheid bij de dataverwerking een grote rol spelen bij het snel en efficiënt verwerken en analyseren van de data. GridGain is een relatief jonge start-up die in 2010 de eerste stappen richting een SaaS-oplossing gezet heeft. Inmiddels is het bedrijf flink uitgegroeid en heeft 85 medewerkers in de Verenigde Staten en 40 daarbuiten. Software-ontwikkeling gebeurt vanwege de kosten niet in de Verenigde Staten maar onder andere in Rusland. Dat het initiatief succesvol is kan gemeten worden aan het aantal downloads, aldus de CEO Abe Kleinfeld.

Database

De omzet in de open source community is een afgeleide van de support en dus de mate waarin de software gebruikt wordt. Met inmiddels meer dan 800.000 downloads is het gebruik boven verwachting. Het bedrijf claimt een jaarlijkse groei van de downloads met 95%, CEO Abe Kleinfeld vertelt dan ook met trots over het succes.  Het zijn vooral bedrijven in de financiële sector, de sector waar alles om snelheid draait, die de software ontdekt hebben. Het GridGain platform is een uitgebreid databasemanagementsysteem met alle benodigde componenten voor het schaalbaar maken van IoT systemen. GridGain omschrijft zichzelf als de next generation database. De belangrijkste component zit tussen de apps en de feitelijke databases en verhoogt de verwerkingssnelheid van bulkdata door het in-memory karakter. Real time processing van bulkdata komt daarmee een stap dichterbij.

NoSQL

Cruciaal is dat GridGain met tal van bronnen en alle gangbare databases (relationele en NoSQL) te combineren is op basis van een gedistribueerde en parallelle architectuur. Support voor JAVA, .NET en C++ is voorzien.

Horizontale schaalbaarheid is enkel een kwestie van meer nodes toevoegen. Men claimt dat een miljard transacties per seconde nu mogelijk zijn met een relatieve beperkte server dankzij het verwerken in DRAM- en flash-geheugen.

Mobile

Ook nu weer wijst CEO Abe Kleinfeld erop dat de komst van de smartphone en de hoeveelheden die daarvan gebruikt worden, ervoor gezorgd heeft dat de IT-industrie andere wegen moest gaan bewandelen. Zijn software heeft daarvoor de oplossing in huis. Het, zoals hij omschrijft HTAP-platform (Hybrid Transaction Analytics Processing), zorgt er voor dat zowel analyse als verwerking in een enkel system plaatsvindt en zorgt voor de grote verbetering van de prestaties. “Wij leveren de voordelen die SAP HANA in huis heeft zonder dat dit beperkt is tot SAP-applicaties”, aldus Kleinfeld.

Er zijn drie versies van GridGain beschikbaar: de Basic versie, de Professional Edition en de Enterprise edition. Het verschil beperkt zich tot de support die gegeven wordt en de snelheid waarmee nieuwe features geleverd danwel beschikbaar gesteld worden.

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht
Software