StorOne klaar voor de markt

20-08-2018 | door: Hans Steeman
Deel dit artikel:

StorOne klaar voor de markt

We schreven er vorig jaar al over, de Israëlische startup StorOne is bezig om lokale storage via een cloud achtige service een boost te geven. Dankzij gepatenteerde protocollen claimen ze veel efficiënter met de storage elementen om te gaan, waardoor ze hoge performance bieden tegen een veel lagere prijs.

De co-founder en CEO van StorOne, Gal Naor (foto), troffen we dit keer niet in thuisbasis Tel Aviv maar in het Californische Sunnyvale. Ook Naor (bekend van de succesvolle startup StorWize die in 2010 overgenomen is door IBM) is enthousiast over cloud storage maar claimt dat het economisch nog niet de meest efficiënte oplossing is. Je bespaart snel op de kosten waardoor investeringen ook snel terug te verdienen zijn, maar op lange termijn zitten er aspecten aan de oplossing die toch weer kosten met zich meebrengen.

Performance

De oplossing van StorOne (die uit het brein van CTO Raz Gordon komt en afgedekt is met zo’n 50 patenten) steunt op een zeer efficiënt gebruik van alle resources (Tru oftewel Total Resource Utilization), en is geschikt om de eindgebruiker storage in een rack aan te bieden via een abonnement systeem. Naor claimt dat de performance van standaardoplossingen met een factor 5 overtroffen wordt. De klant krijgt de hardware geleverd voor zijn datacentrum, maar maakt er op abonnementsbasis gebruik van. Het speciale Tru-besturingssysteem werkt als de controller die de data in 4k-blokken naar de opslagsystemen brengt. De bestanden (blokken en objecten) worden met een snelheid van 650.000 iOPS verstuurd. Voor de opslag kunnen standaard storage systemen zoals NVMe, SSD, SAS en SATA-drives in één en hetzelfde chassis (op basis van een SuperMicro implementatie) gebruikt worden. Daarmee is het concept zeer flexibel.

Storage capaciteit

Het is de scherpe inkoop en het efficiënte gebruik van de capaciteit (vijf keer meer capaciteit uit dezelfde opslag) die ervoor zorgt dat de prijs kan zakken voor een capaciteit van 1 Gbyte tot 1 dollarcent of minder per maand, mits voldoende capaciteit wordt afgenomen. De laagste prijs geldt voor gebruikers die in een Petabyte of meer geïnteresseerd zijn. Ook nu weer claimt men flexibiliteit en zijn er meer smaken mogelijk. Dat het systeem niet kritische is ligt in het feit dat de winst zit in de optimalisatie van de communicatie met de storage componenten. Daarom zijn de gangbare protocollen van een datacentrum gewoon te ondersteunen.

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht