Redactie - 15 november 2018

Brenno de Winter roept overheid op tot heroverweging ban Kaspersky Lab

Na grondig onderzoek roept IT-beveiligings- en privacyexpert Brenno de Winter de overheid op tot heroverweging van eerder genomen voorzorgsmaatregel om antivirussoftware van Kaspersky Lab uit te faseren. Brenno de Winter heeft onderzoek gedaan naar de overheidsbeslissing naar aanleiding van de uitkomsten van het WOB-verzoek dat is ingediend door KRO-NCRV en Kaspersky Lab.

Hij is tot de conclusie gekomen dat de voorzorgsmaatregel van de overheid schadelijk is voor alle betrokken partijen. Volgens De Winter is de argumentatie voor de maatregel ongegrond en doet de overheid zichzelf hiermee te kort door niet langer een beroep te doen op de kennis en expertise van Kaspersky Lab voor een veiliger digitale samenleving.

“Nederland heeft forse ambities op het gebied van innovatie en informatiebeveiliging. Dat legt de lat hoog om zware beslissingen zeer zorgvuldig en goed gemotiveerd te nemen. Kaspersky Lab gaat serieus met angsten van spionage en sabotage om. Het deze week geopende Transparency Center in Zurich is een effectieve manier om zowel op basis van feiten als emotie zorgen weg te nemen. Dat antivirussoftware diep in een systeem zit, betekent niet automatisch dat uitgebreide toegang voor spionage en sabotage mogelijk is. Verplichte controlemaatregelen bij overheden en bedrijven en uitgebreide toetsing van de software maken alle risico’s beheersbaar. Kaspersky Lab bewijst bij herhaling en voortduring dat software en procedures – wat beveiliging betreft – in de haak zijn. Het loopt daarmee op veel leveranciers voor. Toch is dat op zichzelf niet bijzonder, want toetsbare kwaliteit hoort bij inkoop van software de norm te zijn. Alles bij elkaar genomen zou een heroverweging van het genomen besluit rechtvaardig en in ieders belang zijn,” concludeert Brenno de Winter.

Lees het onderzoeksrapport van Brenno de Winter op https://dewinter.com/2018/11/14/het-kabinetsbesluit-over-kaspersky-lab-een-reconstructie-en-analyse/

Andere landen

Kaspersky ligt het laatste jaar onder vuur van overheden en de politiek. Het Verenigd Koninkrijk en de VS hebben al stappen ondernomen om Kaspersky van overheidsafdelingen te verwijderen uit verdenkingen van betrokkenheid van Russische staat bij de software. Juridische stappen van de softwaremaker tegen de blokkering van de VS zijn tot nu toe niet succesvol geweest.

Het Europees Parlement heeft in juni 2018 een motie aangenomen om de Russische software van Kaspersky Lab uit EU instellingen te verwijderen. In de niet-bindende resolutie wordt Kaspersky Lab software als kwaadaardig bestempeld.

Maar het Belgische Centrum voor cybersecurity (CCB) meldt geen enkele aanleiding te zien om het gebruik van antivirussoftware van Kaspersky Lab uit te faseren bij Belgische overheidsinstanties. Volgens het CCB kunnen geen enkele objectieve technische informatie of onafhankelijke studies aantonen dat Kaspersky Lab toepassingen kwaadaardig zouden zijn of een dreiging zouden betekenen voor de digitale veiligheid van het land.

In Hongarije wordt Kaspersky nog onder de loep genomen maar er is geen sprake van een ban zoals bij de Nederlandse overheid of een waarschuwing zoals in het VK.

Alle schadelijke en verdachte bestanden van Europese Kaspersky Lab softwaregebruikers worden voortaan verwerkt in Zurich zo meldt Kaspersky. Waar voorheen dataverwerking in Rusland plaatsvond, vindt dat vanaf nu in een Transparency Center in Zwitserland plaats. In dit centrum kunnen klanten inzicht krijgen in de broncode van software en worden audits uitgevoerd door onafhankelijke experts.

Fancy Bear

In de VS, VK en Nederland wordt door overheden sceptisch gekeken naar Kaspersky. Nederland is een van de doelwitten van Russische hackers ofwel ATP groepen die onder andere de codenaam Fancy Bear draagt. Onlangs werd een groep Russische hackers / spionnen van Fancy Bear opgepakt en het land uitgezet.

De activiteiten van APT-groepen in Nederland zijn overigens door Kaspersky onlangs in kaart gebracht.

Campagne

Kaspersky Nederland voert nu een campagne om de ban om te heffen zo meldt het in een e-mail aan zijn relaties. "Wij willen de overheid aansporen tot heroverweging van het besluit, via de viral video die staat op Facebook en Linkedin roepen wij op om met ons in gesprek te gaan. Op maandag 19 november geven wij om 14.00 uur via ons youtube kanaal een live webcast met Brenno de Winter die uitleg geeft over het onderzoek. Jezelf registreren is al mogelijk."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!