Cisco vereenvoudigt netwerkbeheer en -beveiliging met AI en machine learning
11-06-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Cisco vereenvoudigt netwerkbeheer en -beveiliging met AI en machine learning

Cisco gaat klanten helpen netwerken met behulp van kunstmatige intelligentie en machine learning het beheer en de beveiliging van netwerken te vereenvoudigen. Het bedrijf voegt hiervoor nieuwe functionaliteiten toe aan verschillende oplossingen.

IT-teams staan steeds verder onder druk om hun bedrijven zo concurrerend mogelijk te houden. De bedrijfsvoering stelt hoge eisen, terwijl er te weinig IT’ers beschikbaar zijn. Cisco speelt hierop in met haar vernieuwde oplossingen. Deze bieden onder andere:

  • Grotere zichtbaarheid - Geen twee netwerken zijn hetzelfde en omgevingen veranderen voortdurend. Cisco verzamelt continu relevante data van lokale netwerken en correleert deze aan een grote geanonimiseerde dataset, waarna op maat gemaakte datamodellen worden gecreëerd. Deze modellen leren voortdurend bij en passen zich aan als het aantal apparaten, gebruikers en applicaties wijzigt en als omgevingen veranderen.
  • Beter inzicht – Netwerken verbinden steeds meer mensen en apparaten, de afhankelijkheid neemt daarnaast toe. Cisco past machine learning toe om de enorme hoeveelheid data van het netwerk te correleren aan de individuele netwerkreferentie, om zo de dringendste problemen op te sporen. Dit maakt waarschuwingen relevanter, waardoor IT-teams gerichter te werk kunnen gaan. Deze methode ontdekt ook trends en patronen, zodat IT’ers potentiële problemen vroegtijdig kunnen identificeren en voorkomen.
  • Begeleide acties - Cisco zet algoritmen voor machine learning en geautomatiseerde workflows in om de logische stappen uit te voeren die normaal door een IT'er worden gedaan om een probleem op te lossen. Dit helpt IT-teams ook om zwakheden te ontdekken, de oorzaak ervan te lokaliseren en correcties door te voeren - en dit alles sneller dan ooit.

"De snelheid van veranderingen en de diversiteit van IT-omgevingen blijven maar toenemen en daarom werkt Cisco voortdurend aan het vereenvoudigen van zijn oplossingen", zegt Marc Samsom, Manager Networking, Datacenter and Collaboration Solutions van Cisco Nederland. "Door gebruik te maken van artificial intelligence en machine learning kunnen bedrijven veel sneller vaststellen welke problemen prioriteit hebben. Deze bedrijven worden daardoor proactiever. Cisco maakt zijn netwerken en de mensen die er gebruik van maken toekomstbestendig door automatisering en informatie."

Minder complexe multi-domain netwerken

Om klanten te helpen de enorme complexiteit van moderne IT-omgevingen te vereenvoudigen, ontwikkelt Cisco een architectuur die elk domein van het intent-based netwerk omspant - bedrijfsterrein, filiaal, WAN, IoT, datacenter en de cloud. De oplossingen die Cisco heeft ontwikkeld zijn geoptimaliseerd voor de specifieke vereisten van elk van deze domeinen.

Onder meer nieuwe integratiemogelijkheden zijn beschikbaar. De integratie van SD-Access met SD-WAN en Application Centric Infrastructure (ACI) maakt het voor IT-teams eenvoudiger om gebruikers en apparaten te authentiseren en te segmenteren over netwerken van campus, filialen, datacenters en clouds heen, zelfs wanneer gebruikers en applicaties veranderen. Dankzij deze segmentatie kan ongeautoriseerde toegang tot gevoelige data en kritische applicaties worden geblokkeerd.

Cisco communiceert voortaan automatisch de applicatievereisten tussen het datacenter en het WAN, waardoor het netwerk in staat is om het beste pad te kiezen en bepaald verkeer voorrang te geven, zelfs als applicaties van plaats veranderen of zelf veranderen. Hierdoor wordt applicatieperformance binnen het bedrijf en tussen vestigingen automatisch uitgebalanceerd.

Ook op het gebied van beveiliging zijn de oplossingen vernieuwd. Zo zijn de oplossingen beter in staat om dreigingen in versleuteld verkeer tussen publieke clouds te detecteren en het netwerk in de campusomgeving, nevenvestigingen en het WAN tegen dreigingen te beschermen.

Cisco's ecosysteem stimuleert innovatie

Nu het netwerk steeds beter programmeerbaar wordt, zet Cisco in op haar ecosysteem van partners en ontwikkelaars om innovaties te stimuleren. Om organisaties te helpen bij het bijhouden van de constante veranderingen, heeft Cisco het ontwikkelaarsprogramma DevNet. Deze 'community' gesteunde aanpak helpt het gebruik van netwerktechnologie te vereenvoudigen en toegankelijker te maken.

Het programma omvat ontwikkelaarstools op het gebied van machine learning en artificial intelligentie, en voorbeelden om aan de slag te gaan met nieuwe toepassingen. Ook bevat het programma DevNet Automation Exchange, een beheerde opslagplaats van code die voor alle niveaus van netwerkautomatisering praktische voorbeelden biedt. Het Cisco DNA Center Platform helpt netwerkprofessionals en softwareontwikkelaars om nieuwe applicaties en integraties te bouwen.

Beschikbaarheid, licenties en diensten

Cisco AI Network Analytics wordt een standaardonderdeel van Cisco DNA Center Assurance en komt beschikbaar in de volgende versie van Cisco DNA Center, die in de zomer van 2019 verschijnt. Cisco AI Network Analytics functionaliteiten vallen onder de Cisco DNA Advantage software-licentie.

De multi-domain netwerk integraties zullen beschikbaar zijn met de nieuwe versie van het Cisco DNA Center, zomer 2019. Deze integraties worden opgenomen in de Cisco DNA Advantage-licentie.

Cisco Customer Experience voor Cisco DNA-oplossingen versnelt de implementatie van de volgende generatie intent-based netwerkoplossingen en vermindert risico's en verstoringen. Met het Cisco Customer Experience portfolio biedt Cisco begeleiding, best practices en tools om klanten te helpen om met meer gemak en vertrouwen de overstap te maken. Dit stelt hen ook in staat om sneller te innoveren, concurrerend te blijven, meerwaarde te genereren en een snellere ROI te realiseren.

Terug naar nieuws overzicht
Security