Tech Data in beroep tegen antitrustbesluit Franse mededingingsautoriten

24-03-2020 | door: Witold Kepinski

Tech Data in beroep tegen antitrustbesluit Franse mededingingsautoriten

IT-distributeur Tech Data heeft aangekondigd in beroep gaan tegen een boete van de Franse mededingingsautoriteit (FCA). De zaak betreft het antitrustonderzoek van de FCA met betrekking tot de distributie van Apple-producten (exclusief de iPhone) in Frankrijk tussen 2005 en 2013. De Franse antimededingingswaakhond Autorité de la Concurrence legde onlangs Apple, Ingram Micro en Tech Data boetes op wegens machtsmisbruik en het inperken van de concurrentie. Apple kreeg een boete van 1,1 miljard euro opgelegd, Ingram Micro van 62 miljoen euro en Tech Data van 76 miljoen euro.

Tech Data wil verduidelijken dat het besluit van de FCA betrekking heeft op vermeende concurrentieverstorende verticale overeenkomsten tussen Apple en zijn groothandelaren met betrekking tot volumetoewijzingen van Apple-producten - en niet op kartelpraktijken, zoals het originele Engelse persbericht van de FCA van 16 maart suggereerde. De Engelse versie van het persbericht is sindsdien dienovereenkomstig gecorrigeerd. In de beschikking legde de FCA ook boetes op aan Apple voor twee aanvullende vermeend concurrentieverstorende praktijken. Tech Data is echter niet beschuldigd van deelname aan een van deze praktijken aldus de IT-distributeur.

Tech Data zegt zich te blijven houden aan strenge ethische en wettelijke nalevingsnormen, volgens de wereldwijde gedragscode van het bedrijf. "Op het gebied van het mededingingsrecht zet Tech Data zich in om onafhankelijk op de markt te concurreren in volledige overeenstemming met alle toepasselijke antitrust- en concurrentiewetten, waar het bedrijf ook actief is. Ter ondersteuning hiervan heeft Tech Data een grondig compliance- en ethiektrainingsprogramma met formele e-learning en door een instructeur geleide training in meerdere talen, zodat alle medewerkers ons beleid kennen, begrijpen en gemakkelijk kunnen volgen. Deze programma's worden regelmatig herzien en bijgewerkt, met de nadruk op naleving, bescherming van werknemers en service aan de channel partners van Tech Data", aldus de tech distributeur.

Ingram Micro meldde eerder ook de boete te gaan aanvechten bij de rechtbank.

Door: Witold Kepinski

 

Terug naar nieuws overzicht
Hardware