Witold Kepinski - 05 april 2016

Cisco CTO: Private cloud in trek door container technologie

De opkomst van container technologie zoals Docker zorgt dat klanten blijven vragen naar on-premises datacenter technologie die hen helpt bij hun digitale transformatie. Hierbij zullen klanten niet sneller overstappen op public cloud diensten maar juist eerder kiezen voor een private cloud. Dit meldt Cisco CTO Zorawar Biri Singh tijdens de onlangs gehouden Cisco Partner Summmit 2016 in San Diego. "Er komt een nieuwe groei in container-based architectuur die workloads zoals big data en streaming analytics ondersteunt. Daarvoor heb je een krachtig netwerkinfrastructuur nodig.”

Door digitalisering van de business en maatschappij is er behoefte aan sterke connectiviteit en het netwerk is daarbij het platform, aldus Cisco chief technology officer (cto) Zorawar Biri Singh. "Doordat steeds meer mensen verschillende devices gebruiken is er behoefte aan een sterk en krachtig digitaal netwerk dat meer biedt dan alleen maar connectiviteit", aldus de cto. "Het digitale netwerk moet door de vele data die er doorheen wordt verstuurd meer inzicht bieden. Dit moet leiden tot innovatie van de business en betere klantervaring. Het nieuwe Digital Network Architecture (DNA) netwerk dat Cisco biedt is sterk beveiligd om business te beschermen. Teven kan het nieuwe digitale netwerk leiden tot kostenreductie door toepassing van orchestration en automation tools."

DNA

Volgens Singh wordt de digitale transformatie gekenmerkt door twee varianten die worden ondervangen door Cisco DNA: people-centric en machine centric digitalisatie. "Bij people-centric digitalisatie gaat het om connectie, devices, workspace, customer experience en business operations. Bij machine centric gaat het om waarde uit data te halen met automation, analytics en machine learning. Onder andere uit de grote hoeveelheden data uit Internet of Things zoals sensoren en devices zoals smartphones. Deze factoren versnellen digitalisering. Al deze ontwikkelingen eisen daarom een krachtig netwerk waarbij Cisco op inspeelt met zijn nieuwe Digital Network Architecture (DNA), een open software-gedreven architectuur die klanten helpt in hun digital business."

On-premises vs. Public Cloud

Bij people-centric als machine centric digitalisatie spelen partners een cruciale rol om de business en IT samen te smelten en te helpen data te gebruiken met wat de digitale toekomst gaat brengen. Volgens Singh spelen native cloud en container gebaseerde stacks daarbij een cruciale rol die gaat leiden tot meer toegevoegde waarde bij klanten omdat ze meer waarde en business uit hun data gaan halen vaak met een moderne micro-service container architectuur. "Komende jaren gaat 30 procent van alle public cloud workloads terug naar on-premises en private data centers die gebaseerd zijn op container stacks. Dat is een goedkopere optie dan grote public cloud omgevingen", aldus Singh.

Microservices

De cto vervolgt: “Public cloud heeft impact op on-premises infrastructuur. Het gaat hierbij om public cloud infrastructuur diensten zoals AWS EC2 en S3 storage en compute. Daarvan hebben de grote server en storage leveranciers nu steeds meer last van. Wij merken dat ook een beetje, maar we blijven sterk gepositioneerd met Cisco UCS blades. We doen het goed, al zien we dat er minder netwerkpoorten worden aangesloten. Er gaan namelijk vaker secundaire workloads van on-premises naar een public cloud zoals Microsoft Azure, Google en AWS. Maar er gaan ook meer workloads naar private cloud, ondersteund door (on-premises) compute en storage. Dit is een kans voor Cisco partners. Veel traditionele apps worden geschreven als next generation container microservices apps. Dat zie je al bijvoorbeeld bij apps van Google of Workday. Die worden geschreven op een container stack en/of op een on-premises stack. Er gaat een sterke groei van container-based architectuur plaatsvinden die workloads zoals big data en streaming analytics ondersteunt. Dus voor alles wat er na het Hadoop tijdperk gaat gebeuren heb je een krachtige infrastructuur voor nodig, bijvoorbeeld met Cisco UCS.”

Workloads en VM''s

Singh verwacht de komende vijf jaar dat dertig procent van grote schaalbare workloads in de public cloud terug gaan naar on-premises datacenters. “Het runnen van 40.000 tot 50.000 VMs is te duur in een public cloud. IoT ontwikkelaars gebruiken vaker liever container-gebaseerde infrastructuur oplossingen waarop je IoT oplossingen kan bouwen voor kleinere modulaire datacenters. Je kan daardoor on-premises applicaties meer efficiënt draaien. We vergeten niet dat klanten gebruik maken van public clouds zijn. We weten dat klanten delen van hun workloads in de public cloud zetten. Maar ze draaien ook workloads in next generation datacenters die werken op een cloud gebaseerde infrastructuur met een container stack. Daarvoor biedt Cisco verschillende technologieën zoals real-time streaming analytics en provisioning van apps en IoT apps. IoT vraagt daarbij om een krachtig netwerk infrastructuur om miljoenen devices en sensoren te ondersteunen. IoT evolutie daait om infrastructuur, data en apps. Daar gaat de markt heen. We bewegen mee als leverancier van data analytics platformen."

Analytics

Volgens Singh krijgen developers een grote rol in de veranderde markt die beweegt naar data analytics platformen. Zo zullen ‘data developers’ komende jaren vaker software in containers en micro-services gaan schrijven in plaats van virtuele machines. Hierdoor kunnen big data analytics toepassingen sneller worden geoptimaliseerd naar real-time streaming analytics. Singh zegt klanten te helpen om hun data snel te verwerken en te gebruiken met petabyte schaalbare analytics. Cruciaal is hierbij dat de development community nauwer samenwerkt met de line-of-business (lob) community die bestaat uit sales, marketing en andere afdelingen die snel willen groeien met IT. Hierbij maken developers het best gebruik van DevOps, Mode 2 (bimodel-IT) en microservices development toepassingen. Binnenkort zal Cisco het Cloud Native Platform introduceren waarmee developers sneller met een container stack cloud-gebaseerde applicaties en services kunnnen ontwikkelen en uitrollen. Het Cloud Native Platform is gebaseerd op de container-specifieke Mantl stack; een Cisco PaaS framework voor het beheren van container-gebaseerde microservices. Er is daarbij onder andere support voor Mesos en Kubernets. 

Developers

Volgens Singh zullen komende tijd developers nog meer belangrijk worden voor organisaties. Cisco speelt daarop in met aanpassingen in het CCIE-programma (Cisco Certified Internetwork Expert) met meer focus op data development in plaats van apps. "Ook zal Cisco zijn core network, data center, IoT en collaboration aanbod hiervoor optimaliseren. Cisco zal hierdoor de komende jaren een krachtig bedrijf blijven met het netwerk als platform." Volgens Singh zal Cisco met zijn breed portfolio en IT-services aanbod weinig last hebben van public cloud dienstverleners, in tegenstelling tot server en storage leveranciers die daar wel last van hebben. "Cisco ontwikkelt steeds meer slimmere netwerkoplossingen waarbij data wordt beveiligd met het brede Cisco security portfolio en geanalyseerd met machine learning. Daarnaast breidt Cisco zijn portfolio uit met HyperFlex hyperconverged en de nieuwe Digital Network Architecture (DNA) een open software-driven architectuur die klanten helpt in hun digital business."

Cisco blijft overigens nauw samenwerken met andere partijen zoals VCE en IBM waarmee het converged infrastructure en stacks levert. "Je hebt verschillende controller stacks en converged stacks. Je hebt weer een stack voor verschillende workloads." Cisco blijft onder andere partneren met hyperconverged leverancier Simplivity die stacks biedt met Cisco UCS. Singh: "SimpliVity wordt geleid door ceo Doron Kempel en is een goede ondernemer. Dat geldt ook voor Nutanix. We hebben veel respect voor deze hyperconverged partijen.”

Security

Er zijn volop kansen voor de verschillende Cisco partners besluit Singh. "Kleinere Cisco partners zijn vaak gespecialiseerd, zoals IoT, waardoor ze goede kwaliteit en services leveren aan klanten. De grotere Cisco partners hebben meer schaalgrote en leveren verschillende oplossingen zoals netwerken, security en collaboration zoals Spark. Steeds meer partners zijn gespecialiseerd in netwerkarchitectuur of cybersecurity. Daar is in de markt een grote behoefte aan. We ondersteunen en investeren in kleine partners als in grote partners. Partners die investeren in CCIE zijn voor Cisco zeer waardevol: Daarvan hebben we wereldwijd 40.000 mensen van bij partners werken. Veel partners hebben geïnvesteerd in Cisco technologie en kennis die relevant zijn voor nu en de toekomst.“

Door: Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!